Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των αερίων είναι το φούσκωμα, ο τυμπανισμός, το φούσκωμα, το κοιλιακό άλγος και το ρέψιμο.
Οι ειδικοί εξηγούν γιατί τα αέρια που απελευθερώνουμε στο ντους μυρίζουν χειρότερα από αυτά που απελευθερώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα οι λόγοι είναι 3 και δεν σχετίζονται με το είδος του φαγητού που καταναλώσαμε.
Πώς παράγονται τα αέρια στο έντερο;
Υπάρχουν δύο κύριες πηγές αερίων στο έντερο: είτε μέσω κατάποσης αέρα (επειδή καπνίζουμε, μιλάμε πολύ ή μασάμε τσίχλα), είτε μέσω παραγωγής αέρα από βακτήρια του λεπτού και του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα, ο αέρας που καταπίνουμε αποβάλλεται κατά κύριο λόγο με το ρέψιμο και μόνο μια μικρή ποσότητα από το στομάχι καταλήγει στο λεπτό έντερο εφόσον είμαστε σε όρθια θέση. Στον αντίποδα σε ασθενείς που βρίσκονται σε κατάκλιση, μεγαλύτερη ποσότητα αέρα διέρχεται από το στομάχι στο έντερο, λόγω μειωμένης αποβολής κατά το ρέψιμο. Κατά την πέψη πραγματοποιείται διάσπαση δύσπεπτων τροφών στο έντερο από τα βακτήρια της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν αέρια, τυμπανισμό, μετεωρισμό ή φουσκώματα. Συνεπώς κατά τη διάρκεια αυτής της επεξεργασίας παράγονται τα εντερικά αέρια.
Οι ένοχες τροφές
Ορισμένοι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να διασπάσουν τους υδατάνθρακες. Ένα πολύ συνηθισμένο παράδειγμα είναι η λακτόζη που περιέχεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε:
- Φασόλια, ρεβίθια και φάβα
- Τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών
- Τα δαμάσκηνα, τα σύκα και τα μήλα
- Αμυλούχες τροφές και σιτηρά όπως το ψωμί και η βρώμη
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
Στον αντίποδα, μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας τροφές που περιορίζουν τα αέρια και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού όπως το γιαούρτι, το ρύζι και οι ώριμες μπανάνες.
Τέλος τα αφεψήματα από βότανα, όπως η μέντα και η μαντζουράνα, προάγουν την πέψη και συμβάλουν στην ελάττωση των αερίων του εντέρου.
Οι παθήσεις που συνδέονται με τον μετεωρισμό
Οι τροφικές δυσανεξίες είναι συνήθεις αιτίες που προκαλούν εντερικά αέρια σε μεγάλες ποσότητες, καθώς υπάρχει αδυναμία επεξεργασίας συγκεκριμένων υδατανθράκων, πρωτεϊνών και άλλων ουσιών.
Ωστόσο, τα αέρια του εντέρου συνδέονται με τις παρακάτω παθήσεις:
- Σύνδρομο βραχέος εντέρου
- Ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (π.χ. ελκώδης κολίτιδα)
- Δυσκοιλιότητα
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Πεπτικό έλκος
- Σακχαρώδης διαβήτης
Αληθεύει ότι τα εντερικά αέριά μας μυρίζουν πολύ χειρότερα όταν τα απελευθερώνουμε στο ντους;
Τα αέρια που απελευθερώνονται στο ντους δεν οφείλονται στο πικάντικο φαγητό που φάγατε. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι υπάρχουν τρεις λόγοι για την ένταση της οσμής και δεν συνδέονται με αυτό που φάγατε αλλά με το γεγονός ότι συμβαίνει στο ντους.
Η Julie Thompson, επικεφαλής του Guts uk, λέει ότι οι άνθρωποι συνήθως απελευθερώνουν αέρια 14 έως 23 φορές την ημέρα, αν και αυτό μπορεί να κυμαίνεται από 3 έως 40 ανάλογα με το είδος της διατροφής. Σύμφωνα με την ίδια, υπό κανονικές συνθήκες «τα δύσοσμα αέρια προκαλούνται από χημικές ουσίες που παράγονται από βακτηριακή ζύμωση στο έντερο. Μάλιστα, ορισμένα τρόφιμα, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια, μπορούν να παράγουν απαίσια οσμή». Ωστόσο, τα δύσοσμα αέρια είναι εξίσου απωθητικά μέσα και έξω από το ντους, οπότε γιατί μυρίζουν χειρότερα όταν είμαστε στο μπάνιο; Ο Hussein Abda, φαρμακοποιός στο ηλεκτρονικό φαρμακείο Medicine Direct, μίλησε στην Daily Star για το θέμα και εξήγησε ότι τα αέριά μας είναι απλά πιο αισθητά όταν απελευθερώνονται στο ντους.
Εξήγησε: «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα αέρια μυρίζουν χειρότερα στο ντους από οπουδήποτε αλλού. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι αυτοί που κάνουν τη μυρωδιά πολύ πιο αισθητή. Ο πρώτος λόγος είναι ότι είστε γυμνοί. Όταν απελευθερώνονται αέρια και είμαστε ντυμένοι, μέρος της μυρωδιάς και του αερίου τα απορροφούν τα ρούχα. Στον αντίποδα, όταν είστε γυμνός στο ντους, δεν υπάρχει εμπόδιο με αποτέλεσμα στα ρουθούνια σας να έρθει η οσμή εντονότερα».
Και προσθέτει: «Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το λουτρό είναι ένας κλειστός χώρος και η μυρωδιά είναι ιδιαίτερα αισθητή αν έχετε μια ντουσιέρα που περιβάλλεται από γυαλί. Αυτό σημαίνει ότι το γυμνό σώμα σας δεν έχει φράγμα υφάσματος και η μυρωδιά θα παραμείνει εγκλωβισμένη σε στενό χώρο, καθιστώντας την πολύ πιο αισθητή».
Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την όσφρηση. Ο Hussein Abda εξήγησε: «Σε ένα ζεστό ντους ο ατμός βελτιώνει την αίσθηση της όσφρησης. Κάνει τα ρουθούνια πολύ πιο ευαίσθητα σε άσχημες οσμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μυρωδιά του σαμπουάν και του σαπουνιού είναι ισχυρή στο ντους, αλλά λιγότερη όταν εξέρχεστε από το λουτρό».
Μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι η υγρασία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μυρίσουν οσμές σε κλειστούς χώρους πράγμα που σημαίνει ότι στο μπάνιο θα μυρίζει δύο φορές πιο άσχημα.
Πηγή