Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Εξωσωματική: Παίζει ρόλο το εμβρυολογικό εργαστήριο;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και, όπως δηλώνει και η ονομασία της, αφορά στη γονιμοποίηση έξω από το σώμα: Αντί δηλαδή, η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο να γίνει στη σάλπιγγα της γυναίκας, γίνεται στο εργαστήριο.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η επιλογή του κατάλληλου εμβρυολογικού εργαστηρίου παίζει σημαντικό ρόλο, όπως δηλώνει και ο γυναικολόγος αναπαραγωγής κ. Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG, επικεφαλής στο Γέννημα IVF, ΜΥΙΑ σε συνέντευξή του στο Onmed.gr.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την συνέντευξη του κ. Ευριπίδη Μαντούδη:

Γιατρέ, με βάση την πολυετή εμπειρία σας, πώς συμβάλλει το εμβρυολογικό εργαστήριο στην επιτυχία της θεραπείας; Το εμβρυολογικό εργαστήριο αποτελεί κριτήριο, όταν τα ζευγάρια πρόκειται να επιλέξουν κλινική εξωσωματικής;

Ένα από τα σημεία που κάθε γυναίκα, κάθε ζευγάρι θα πρέπει να προσέξει στην επιλογή της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι και το εμβρυολογικό εργαστήριο, καθώς αποτελεί «θεμέλιο» στη διαδικασία. Χωρίς τη συμβολή των εμβρυολόγων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Ένα σωστά εξοπλισμένο εργαστήριο με τεχνολογία αιχμής και μια ομάδα εμβρυολόγων με εμπειρία, άρτια εκπαίδευση και αφοσίωση στην επιτυχία κάθε θεραπείας είναι «σύμμαχοι» στην προσπάθεια για επιτυχημένη εξωσωματική. Μία δυνατή ομάδα εμβρυολόγων, ιατρών και μαιών έχουν ως αποτέλεσμα και καλύτερα ποσοστά επιτυχίας των θεραπειών.

Στη συνεργασία σας με τους εμβρυολόγους της ομάδας σας, ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό -ας πούμε η φιλοσοφία σας, προκειμένου να έρθει η επιτυχία για το ζευγάρι που κάνει εξωσωματική;

Με τους εμβρυολόγους στο Γέννημα IVF -ξεκινώντας από την υπεύθυνη του εργαστηρίου, την κυρία Θεώνη Παστρωμά, αλλά και με όλη την ομάδα- έχουμε αναπτύξει μία ιδιαίτερη προσέγγιση που μας χαρακτηρίζει από το 2007: Εξατομίκευση και επικοινωνία.

Όπως κι εγώ, έτσι και οι εμβρυολόγοι μας, αφενός σχεδιάζουμε θεραπείες εξωσωματικής, ξεκάθαρα προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ζευγαριού και αφετέρου έχουμε στενή και ουσιαστική επικοινωνία με τους ασθενείς μας καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Για παράδειγμα, οι εμβρυολόγοι ενημερώνουν το ζευγάρι μετά την ωοληψία, την επόμενη μέρα για τη γονιμοποίηση, μετά για την πορεία της ανάπτυξης των εμβρύων και φυσικά, για την εμβρυομεταφορά. Έτσι, οι ασθενείς μας ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει, δεν έχουν ξαφνικές εκπλήξεις, είναι συμμέτοχοι και ήρεμοι, χωρίς περιττό άγχος για τη θεραπεία τους. Επίσης, οι εμβρυολόγοι μας, από όλα τα «εργαλεία» που έχουν στη διάθεσή τους και όλες τις μεθόδους και τεχνικές, επιλέγουν κάθε φορά το καταλληλότερο πλάνο. Δηλαδή, για να γίνω πιο σαφής, για κάθε γυναίκα, για κάθε ζευγάρι, για κάθε κύκλο -με βάση το προφίλ τους και το ιστορικό τους- επιλέγουν ξεχωριστά:

  • Τι μέθοδο γονιμοποίησης θα ακολουθήσουν
  • Ποια μέρα θα γίνει η εμβρυομεταφορά ή η κρυοσυντήρηση των εμβρύων (αν πρόκειται για θεραπεία για κατάψυξη εμβρύων και εμβρυομεταφορά αργότερα)
  • Αν χρειάζεται κάποια επιπλέον επεξεργασία ή advancedτεχνική για το σπέρμα, όπως για παράδειγμα picsi, zymot κλπ

Όμως, αυτό που είναι σταθερό για όλους τους ασθενείς και για όλα τα έμβρυα, είναι η ανάπτυξή τους στους επωαστές Embryoscope+ που διαθέτουν τεχνολογία timelapse και παρακολουθούν τα έμβρυα 24 ώρες το 24ωρο, ώστε να έχουμε τη συνολική εικόνα της πορείας της ανάπτυξής τους.

Και στη συνέχεια, αυτές οι πολύτιμες πληροφορίες αξιολογούνται -όχι μόνο από τους εμβρυολόγους με την πείρα και την εκπαίδευσή τους- αλλά και από το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που διαθέτουμε στο εμβρυολογικό εργαστήριο. Η τεχνητή νοημοσύνη ουσιαστικά δρα επικουρικά προς την εμπειρία και την κρίση των εμβρυολόγων και μας βοηθάει να προσφέρουμε αυξημένα ποσοστά επιτυχίας στους ασθενείς μας.

gennima-ivf.png

Και πράγματι, από το 2021 -που τότε ήμασταν η πρώτη μονάδα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα, η οποία απέκτησε το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης iDAScore- έχουμε δει στους ασθενείς μας τα οφέλη αυτής της τεχνολογικής καινοτομίας.




Πηγή