Ένας στους τέσσερις νέους που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, μπορεί να εμφανίσει πρόωρη αρθρίτιδα, προειδοποιεί νέα έρευνα.
Ο πόνος της αρθρίτιδας εμφανίζεται εντός 6 έως 12 μηνών μετά την επέμβαση, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (MSU).
Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν άτομα κάτω των 40 ετών, δεν αναγνωρίζονται και δεν αντιμετωπίζονται.
«Βλέπουμε αρκετά νεαρά, δραστήρια άτομα να εμφανίζουν έντονα συμπτώματα, αλλά αυτά να μην ερμηνεύονται από τους κλινικούς γιατρούς ως κάτι που μπορεί να σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα. Αγνοώντας τα όμως, μπορεί να τους προετοιμάζουμε για να βιώσουν μακροπρόθεσμη έκπτωση της λειτουργίας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Matthew Harkey, επίκουρος καθηγητής κινησιολογίας στο πανεπιστήμιο.
Οι ρήξεις του συνδέσμου του πρόσθιου χιαστού στο γόνατο είναι συχνές και στην πλειονότητά τους αποκαθίστανται με χειρουργική επέμβαση που αντικαθιστά τον σύνδεσμο με μόσχευμα. Πάνω από 400.000 αποκαταστάσεις του συνδέσμου γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.
Οι ερευνητές μελέτησαν 82 νέους, ηλικίας 13 έως 35 ετών, που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις αποκατάστασης του χιαστού.
Σχεδόν το 25% των ασθενών ανέφεραν «επίμονα πρώιμα συμπτώματα αρθρίτιδας από 6 έως 12 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση στο γόνατο», σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου.
Σε μια άλλη μελέτη υπό την καθοδήγηση του Harkey, τα δεδομένα από 3.200 άτομα στη Νέα Ζηλανδία έδειξαν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών ανέπτυξαν αρθριτικό πόνο εντός δύο ετών από την επέμβαση αποκατάστασης ρήξης χιαστού. Η μελέτη αυτή θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Έρευνας Οστεοαρθρίτιδας στην Αυστρία.
Πόσο πιθανό είναι συνεπώς οι νέοι που αναρρώνουν από επέμβαση αποκατάστασης ρήξης χιαστού να πάθουν αρθρίτιδα;
«Είναι λίγο περίπλοκο – δεν μπορούμε να πούμε ευθέως ότι αναπτύσσεται αρθρίτιδα, αλλά υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ασθενών των οποίων τα συμπτώματα παραμένουν για πολύ καιρό μετά την επέμβαση», δήλωσε ο Harkey. «Συχνά, οι κλινικοί γιατροί υποθέτουν ότι αυτά τα μετεγχειρητικά συμπτώματα θα βελτιωθούν καθώς οι ασθενείς επανέρχονται στις συνήθεις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε υποδηλώνει ότι αυτά τα συμπτώματα επιμένουν και πιθανότατα απαιτούν μια στοχευμένη προσέγγιση για τη διαχείριση ή τη βελτίωσή τους».
Η άσκηση και η φυσικοθεραπεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της δύναμης και της κίνησης, ακόμη και αν αναπτυχθεί αρθρίτιδα, δήλωσαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Athletic Training.
Πηγή