Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Επίσημο: «Πράσινο φως» στη μείξη εμβολίων για τον κορωνοϊό από ECDC και ΕΜΑ -Οι δύο τρόποι | ΥΓΕΙΑ

Με τη «βούλα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) θα επιτρέπεται -και θα συστήνεται- πλέον η μίξη εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Σε κοινό τους ανακοινωθέν, οι δυο οργανισμοί αναφέρουν ότι η ΕΕ πλέον είναι αντιμέτωπη με έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και μια αύξηση στους ρυθμούς εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Τα εμβόλια θα συνεχίσουν να προστατεύουν πολλά εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ από τη σοβαρή λοίμωξη ή τον θάνατο. Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι είναι στα χαμηλότερα επίπεδα στις χώρες που έχουν την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη» τονίζουν αρχικά, καλώντας τους πολίτες της ΕΕ να εμβολιαστούν και να ακολουθήσουν τις οδηγίες για την ενισχυτική/αναμνηστική δόση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια του ανακοινωθέντος γίνεται αναφορά στο μεγάλο αριθμό κλινικών μελετών που εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης δυο διαφορετικών εμβολίων για τον κορωνοϊό, είτε για την πρώτη και δεύτερη δόση, είτε για την αναμνηστική. Η προοπτική αυτή έχει δυο «οδούς»:

Χρήση διαφορετικών εμβολίων για την πρώτη και δεύτερη δόση
Χρήση ίδιων εμβολίων για τις δυο πρώτες δόσεις και διαφορετικού για την ενισχυτική (booster), 3 με 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού

Τι δείχνουν οι έρευνες για τη μίξη εμβολίων

Σύμφωνα με τους EMA και ECDC, τα στοιχεία από τις έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν καλύτερη παραγωγή αντισωμάτων και υψηλότερη απόκριση Τ-κυττάρων όταν συνδυάζονται ένα «κλασικό» εμβόλιο (όπως αυτό της AstraZeneca για την α’ δόση) με ένα mRNA (β’ δόση), συγκριτικά με τη χρήση ίδιων εμβολίων. Το ίδιο θετικό αποτέλεσμα δείχνουν τα στοιχεία και για τη χρήση ενός mRNA εμβολίου για την γ’ (ενισχυτική) δόση. Να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει μελετηθεί η χρήση ενός εμβολίου όπως αυτό της AstraZeneca για τη β’ δόση.

Ο ΕΜΑ και ο ECDC εκτιμούν ότι με τη μίξη εμβολίων θα καταστεί δυνατή η επιτάχυνση των εμβολιασμών, ιδίως για τις περιπτώσεις όπου παρατηρούνται ελλείψεις σε συγκεκριμένα εμβόλια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*δείτε το κοινό ανακοινωθέν των ΕΜΑ και ECDC εδώ


Πηγή