Τρίτη , 31 Δεκέμβριος 2024

Επιληψία: Μείωση των κρίσεων υπόσχεται θεραπεία με laser – 100.000 οι επιληπτικοί στην Ελλάδα

Μείωση των κρίσεων σε επιληπτικούς ασθενείς, που φτάνει σε ποσοστό 70% προσφέρει μια νέα ελάχιστα επεμβατική θεραπεία καυτηριασμού με ακτίνες laser!

Η θεραπεία εφαρμόζεται ήδη τα τελευταία δύο χρόνια σε πολλά κέντρα στις ΗΠΑ και παράλληλα με την ελάττωση των κρίσεων, μειώνει σημαντικά τα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών σε σχέση με τις μέχρι σήμερα θεραπείες!

«Η νέα θεραπεία βελτιώνει σημαντικά το επίπεδο ζωής των επιληπτικών ασθενών και παράλληλα γεννά ελπίδες για την μελλοντική αντιμετώπιση της ασθένειας» αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Freiburg κ. Βασίλειος Βουγιούκας.

Η νέα ελάχιστα επεμβατική θεραπεία καυτηριασμού, πραγματοποιείται με το ειδικό μηχάνημα Visualase, το οποίο ελευθερώνει τη δέσμη ακτινών laser. Η νέα θεραπεία θα αρχίσει πολύ σύντομα να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα καθώς το Visualase θα είναι διαθέσιμο στο νοσοκομείο Metropolitan από την 1η Μάιου. Υπεύθυνοι λειτουργίας του θα είναι ο Διευθυντής του τμήματος ελάχιστα επεμβατικής Νευροχειρουργικής κ. Β. Βουγιούκας και η Διευθύντρια του τμήματος Ακτινολογίας κ. Κ. Βαράκη. Πρόκειται δε για το πρώτο μηχάνημα τέτοιου τύπου που λειτουργήσει στην Ευρώπη.

1 στους 3 επιληπτικούς δεν μπορεί να ελέγξει το νόσημά του

Σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά δεδομένα, ένας στους τρεις ασθενείς πάσχοντες από επιληψία, δεν είναι σε θέση να ελέγξει το νόσημα του, παρ’ όλη τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει. Οι ασθενείς με επιληψία, αντιμετωπίζουν μείζον προσωπικό πρόβλημα, που οδηγεί σε βαριές μορφές κατάθλιψης, λόγω της αδυναμίας προς εργασία και αυτοεξυπηρέτηση, αν δε είναι στην παιδική ηλικία παρουσιάζουν μαθησιακές διαταραχές. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Στους ασθενείς με επιληπτικές κρίσεις, μέχρι σήμερα εφαρμόζονται διάφορες χειρουργικές τεχνικές που περιλαμβάνουν την μικροχειρουργική εξαίρεση της επιλεπτογενούς περιοχής, όταν αυτό είναι εφικτό καθώς και την διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου με εμφυτεύσιμο διεγέρτη.

Οι τεχνικές αυτές μπορούν να επιφέρουν σε ασθενείς με επιληψία ελάττωση της μέσης συχνότητας των κρίσεων σε ποσοστό 50%-70%. Παρ όλα τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα των συμβατικών τεχνικών για την αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων περιστατικών, το ποσοστό των επιπλοκών, όπως μετεγχειρητικές λοιμώξεις η ακόμα και απορρύθμιση νευροψυχολογικών λειτουργιών, δεν είναι αμελητέα.

Νέα θεραπεία καυτηριασμού με laser

«Τα τελευταία δυο χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες τα συγκεκριμένα περιστατικά αντιμετωπίζονται με την καινούργια ελάχιστα επεμβατική τεχνική καυτηριασμού με ακτίνες laser (stereotactic laser ablation)» αναφέρει ο κ. Βουγιούκας και προσθέτει:

«Με την βοήθεια νευροπλοηγού τοποθετείται στον εγκέφαλο του ασθενή μέσα από οπή μόλις 3.5 χιλιοστών καθετήρας στην περιοχή του εγκεφάλου, από την οποία ξεκινούν η επιληπτικές κρίσεις.

Στην συνέχεια, ο ασθενής μεταφέρετε στον μαγνητικό τομογράφο. Εκεί αφού επιβεβαιωθεί η σωστή θέση του καθετήρα απεικονιστικά, ξεκινάει η δεύτερη φάση της παρέμβασης. Ο καθετήρας συνδέεται με το ειδικό μηχάνημα visualase από το οποίο ελευθερώνεται δέσμη ακτινών laser. Με αυτό τον τρόπο και με απόλυτη ασφάλεια, καυτηριάζεται η επιλεπτογόνως περιοχή. Το αποτέλεσμα του καυτηριασμού γίνεται άμεσα ορατό από τον μαγνητικό τομογράφο».

Ο ασθενής μετά την επέμβαση η οποία διαρκεi 45 λεπτά και γίνεται με ολικη νάρκωση, μεταφέρεται στο δωμάτιο και παίρνει εξιτήριο την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Τα αποτελέσματα που έχουν μέχρι τώρα ανακοινωθεί από αρκετά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εφάμιλλα των συμβατικών τεχνικών ως προς την ελάττωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων. Τα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών είναι σημαντικά μικρότερα.

Η καινούργια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος έχει σοβαρές ενδείξεις σε ασθενείς που πάσχουν από φαρμακευτικά ανεξέλεγκτες επιληπτικές κρίσεις, με πολύ καλά αποτελέσματα βελτίωσης της ποιότητας ζωής, με ελάχιστες παρενέργειες. Αναμένεται να δώσει λύση σε πολλούς επιληπτικούς ασθενείς που δεν μπορούν να ελέγξουν τις κρίσεις ικανοποιητικά με φαρμακευτική αγωγή.

Μία αρχαία νόσος

Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερα αναγνωρισμένες παθήσεις στον κόσμο αφού υπάρχουν γραπτές αναφορές που χρονολογούνται 4000 χρόνια π.Χ. Και μάλιστα πρώτος ο Ιπποκράτης (460-357 π.Χ.) χρησιμοποίησε τον όρο «επιληψία».

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η επιληψία είναι μία χρόνια διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει τους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για μία νόσο που χαρακτηρίζεται από διαλείπουσες κρίσεις, δηλαδή από σύντομης διάρκειας επεισόδια ακούσιων σπασμωδικών κινήσεων που μπορεί να αφορούν μόνο ένα μέρος του σώματος όπως το ένα χέρι ή το ένα πόδι (εστιακή κρίση) ή και ολόκληρο το σώμα (γενικευμένη κρίση). Μερικές φορές συνοδεύονται απόαπώλεια συνείδησης και ελέγχου της λειτουργίας του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 50 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έχουν επιληψία (40 εκατομμύρια στον αναπτυσσόμενο κόσμο και 10 εκατομμύρια στις αναπτυγμένες χώρες). Στην Ελλάδα πάσχουν από επιληψία 100.000 άτομα. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με επιληψία 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη:

Ο ερευνητής Λεωνίδας Ιασεμίδης ρίχνει φως στην επιληψία

Σημαντική πρόοδος για τις επιληπτικές κρίσεις σε πάσχοντες από σύνδρομο οζώδους σκλήρυνσης

 


Πηγή