Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Επιστήμονες «επιδιόρθωσαν» προβληματικό DNA σε ανθρώπινο έμβρυο

Μια ανανεωμένη έκδοση μιας αμφιλεγόμενης τεχνικής επεξεργασίας γονιδίων για να διορθώσουν μετάλλαξη στο DNA που προκαλεί ασθένειες, χρησιμοποίησαν σε ανθρώπινο έμβρυο κινέζοι επιστήμονες.

Ο Πούπινγκ Λιανγκ του πανεπιστημίου Σαν Γιατ-σεν στην Κίνα και η ομάδα χρησιμοποίησε έναν «επεξεργαστή βάσης», μια προσαρμογή του εργαλείου DNA CRISPR-Cas9 για να διορθώσει ένα μεταλλαγμένο «γράμμα» μεταξύ περίπου τριών δισ. που υπάρχουν στο κωδικοποιημένο ανθρώπινο γονιδίωμα.

Οι κινέζοι επιστήμονες πέτυχαν τον στόχο τους μόλις μία φορά στις πέντε προσπάθειες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εργάστηκαν με κλωνοποιημένα έμβρυα, τα οποία διατηρήθηκαν ζωντανά μόνο για μερικές μέρες για τους σκοπούς του εργαστηριακού πειράματος…

Η μετάλλαξη που στοχεύτηκε μπορεί να προκαλέσει τη γέννηση ανθρώπων με βήμα-θαλασσαιμία, μια δυνητικά θανατηφόρα γενετική διαταραχή του αίματος.

«Αυτή η μελέτη κατέδειξε τη δυνατότητα θεραπείας γενετικών ασθενειών σε ανθρώπινα έμβρυα με βάση το σύστημα επεξεργασίας βάσεων», αναφέρει η επιστημονική ομάδα από την Κίνα στο περιοδικό Protein & Cell, σύμφωνα με δημοσίευμα του france24.com!

Όπως είναι φυσικό στο άκουσμα αυτή της είδησης, πολλοί είναι αυτοί που εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους καθώς φοβούνται ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει στα «σχεδιασμένα» ή αλλιώς «κατά παραγγελία» μωρά με τα επιθυμητά για τους γονείς χαρακτηριστικά.

localStorage.clear();


Πηγή