Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ανακοίνωσε ότι έχει ήδη προσδιορίσει την πλήρη αλληλουχία του γονιδιώματος 1.150 στελεχών του κορονοϊού από αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας από όλη την Ελλάδα.
Χάρη σε αυτή τη μοριακή χαρτογράφηση της πανδημίας Covid-19 μέσω αλληλούχισης του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 (VIROME), ταυτοποιήθηκαν νέες και γνωστές μεταλλάξεις του ιού ενδημικές σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας, παρέχοντας έτσι ένα αξιόπιστο δείκτη για την ιστορική και γεωγραφική χαρτογράφηση και ιχνηλάτηση του κορονοϊού κατά την εξέλιξη της πανδημίας στην ελληνική επικράτεια. Η ανάλυση της εξέλιξης των ιικών γονιδιωμάτων κατά τη διάρκεια της επιδημίας έχει προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη της ασθένειας ανά γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, καθώς και για την ερμηνεία των ατομικών και πληθυσμιακών κλινικών χαρακτηριστικών της νόσου, σε συνδυασμό με τις επιδημιολογικές μελέτες που πραγματοποιούνται στη χώρα.
Αναφορικά με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Μ. Βρετανία, ο Δημήτρης Θάνος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ δήλωσε ότι «το στέλεχος Β.1.1.7 του SARS-CoV-2 που ανιχνεύθηκε στη Νότια Αγγλία πριν από δύο εβδομάδες, έχει εισαχθεί και στη χώρα μας. Το νέο στέλεχος του κορονοϊού ταυτοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του ΙΙΒΕΑΑ σε τέσσερις ταξιδιώτες από την Μ. Βρετανία μετά από εντατικούς ελέγχους που διενεργούνται στις πύλες εισόδου της χώρας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Το ΙΙΒΕΑΑ προσδιορίζει την πλήρη αλληλουχία του γονιδιώματος του κορονοϊού σε θετικά κρούσματα που ανιχνεύονται στις πύλες εισόδου της χώρας για την μοριακή χαρτογράφηση των στελεχών που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια».
Παράλληλα, το ΙΙΒΕΑΑ έχει ήδη πραγματοποιήσει περίπου 90.000 μοριακές εξετάσεις (RT-PCR) για την ανίχνευση του κορονοϊού σε δείγματα από ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα που αποστέλλονται από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Νοσοκομεία Αττικής και Κέντρα Υγείας), τον ΕΟΔΥ και από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της «Εμβληματικής Δράσης για την αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2. Επιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών», που χρηματοδοτείται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Πηγή