Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024

Επιστήμονες υγείας και διατροφής αποκαλύπτουν τα 4 συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνουν [εικόνες]

Αυτά είναι 4 συμπληρώματα διατροφής τα οποία αξίζουν την προσοχή (και τα λεφτά μας) σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά, σε αντίθεση με τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι κατασκευαστές αυτών των προϊόντων δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους είναι αποτελεσματικά, μόνο ότι είναι ασφαλή – κάτι που ισχύει για τα νέα συμπληρώματα.

Τουλάχιστον 29.000 είδη νέων συμπληρωμάτων έχουν εισαχθεί στην αγορά και έχουν εγκριθεί από την FDA και υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές σε αυτά.

Ποια όμως αξίζουν την προσοχή και τα χρήματά μας;

Έξι ειδικοί και επιστήμονες παίρνουν θέση και εξηγούν ποια συμπληρώματα πρέπει να παίρνουμε και γιατί.

Συμπληρώματα με κουρκουμά

Ο Σίμον Μπισοπ, λέκτορας δημόσιας υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο του Bangor εξηγεί:

«Ο κουρκουμάς είναι πολύ γνωστό ως συστατικό της μαγειρικής της Νότιας Ασίας, καθώς προσθέτει άρωμα και γεύση στα πικάντικα πιάτα.

Εκτός αυτού, όμως, έχει πολλά οφέλη και για στην υγεία μας.

Πρώτον, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φάρμακο σε πολλά μέρη της Ασίας για να μειώσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει τα πληγές να επουλωθούν.

Δεύτερον, σύμφωνα με έρευνες, η κουρκουμίνη, μια καλή ουσία στον κουρκουμά, μας προφυλάσσει από ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η άνοια και κάποιες μορφές καρκίνου.

Έτσι μία κάψουλα κάθε πρωί μαζί με τον καφέ σας μπορεί να σας αποτρέψει από όλα τα παραπάνω», αναφέρει ο επιστήμονας.

Βιταμίνη D

Ο Γραμ Κλος , καθηγητής ανθρωπο-φυσιολογίας  στο Πανεπιστήμιο του John Moores στο Λίβερπουλ, εξηγεί:

«Η βιταμίνη D είναι μια ιδιόμορφη βιταμίνη η οποία συντίθεται στο σώμα μας με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός. Ετσι οι άνθρωποι που ζουν σε ψυχρές χώρες ή που περνούν πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, κινδυνεύουν από έλλειψη.

Τα άτομα με πιο σκούρο τόνο δέρματος διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, καθώς η μελανίνη επιβραδύνει την παραγωγή της βιταμίνης D στο οργανισμό μας. Εκτιμάται ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι ανεπαρκείς στην συγκεκριμένη βιταμίνη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η βιταμίνη D είναι αναγκαία για να διατηρήσουμε τα οστά υγιή και δυνατά, αλλά τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει κι άλλους σημαντικούς της ρόλους.

Πιστεύουμε πως η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να «οδηγήσει» σε ένα λιγότερο αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα, στη μειωμένη της μυϊκής λειτουργίας, ακόμα και στην κατάθλιψη. Η βιταμίνη D είναι ένα από τα φθηνότερα συμπληρώματα και η ανεπάρκειά της «διορθώνεται» εύκολα.

Επίσης, θεωρώ πως είναι ένα συμπλήρωμα που πρέπει να παρέχεται σε όλους κάνουν έντονη άσκηση ή είναι επαγγελματίες αθλητές».

Προβιότικα

Ο Τζαστιν Ρόμπερτς, ανώτερος λέκτορας στον αθλητισμό και στη σωματική άσκηση, στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, εξηγεί:

Η ύπαρξη διαφορετικών ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου είναι σημαντική για τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Ωστόσο, η ισορροπία των βακτηριακών ειδών μπορεί να διαταραχθεί αν κάποιος δεν τρώει σωστά, δεν γυμνάζεται και έχει στρες.

Ένας τρόπος να διαφυλάξουμε την υγεία του εντέρου είναι να καταναλώνουμε διαιτητικά προβιοτικά (ζωντανά βακτηρίδια και ζύμες), όπως το γιαούρτι.

Η έλλειψη προβιοτικών σε όσους αθλούνται συχνά φέρνει γαστρεντερικά συμπτώματα – όπως ναυτία και κράμπες στο στομάχι  κυρίως μετά από προπόνηση και αγώνες.

Ωστόσο, η λήψη ενός  προβιοτικού μειώνει αυτά τα συμπτώματά μετά την προπόνηση και ωφελεί τη γενική υγεία μου.

Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήσαμε έδειξε ότι η λήψη ενός προβιοτικού το βράδυ μετά το φαγητό σε όσους ασκούνταν επί 12 εβδομάδες, μείωσε τα γαστρεντερικά προβλήματα κυρίως στους αρχάριους.

Υπάρχει επίσης ένας πλούτος έρευνας που υποστηρίζει ότι η χρήση προβιοτικών οφελεί γενικά την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της εντερικής υγείας, της ενίσχυσης της ανοσολογικής απόκρισης και της μείωσης της χοληστερόλης».

Ωμέγα 3

Η Χάλει Μοραβιεγ Haleh Moravej, ανώτερη λέκτορας ως προς την επιστημονική πλευρά της διατροφής, στο Manchester Metropolitan University, εξηγεί:

Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το ωμέγα-3 μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να αποτρέψει τις διαταραχές της διάθεσης και να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer.

Το ωμέγα-3 είναι μια μορφή λιπαρού οξέος. Υπάρχει σε πολλές μορφές, δύο από τις οποίες είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία:Το  EPA και DHA.

Αυτοί οι τύποι βρίσκονται κυρίως στα ψάρια. Ένας άλλος τύπος ωμέγα-3, το ALA (άλφα-λινολενικό οξύ) – βρίσκεται σε φυτικές τροφές, όπως καρύδια και σπόροι, συμπεριλαμβανομένων των καρυδιών και των σπόρων λίνου.

Όσον αφορά τα συμπληρώματα, μία κάψουλα των 1200 mg ημερησίως είναι ιδανική».


Πηγή