Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη;

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι σημαντική τόσο για τη γυναίκα όσο και για το έμβρυο, με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται διλλήματα σχετικά με τα επιτρεπόμενα τρόφιμα. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατανάλωση ροφημάτων όπως ο καφές, λόγω της εμπεριεχόμενης καφεΐνης.

Η απάντηση είναι απλή, αν αναλογιστούμε ότι όλα τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά έχουν ανώτατη και κατώτατη επιτρεπόμενη ποσότητα κατανάλωσης: Συγκεκριμένα, τα 200mg είναι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης καφεΐνης για τις εγκυμονούσες γυναίκες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτικής – Γυναικολίας (American College of Obstetricians and Gynecologists, ACOG). Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου σε ένα καφέ.

Προσοχή στις κρυφές πηγές καφεΐνης

Αν πιστεύεις ότι ο καφές είναι η μοναδική πηγή καφεΐνης, καλό θα ήταν να έχεις υπόψη σου τα παρακάτω τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη: σοκολάτα, κακάο, αναψυκτικά τύπου cola, σοκολατούχο γάλα, τσάι, ενεργειακά ποτά.  Υπολογίζοντάς τα, δεν θα ξεφύγεις από το ημερήσιο όριο κατανάλωσης καφεΐνης.

Τι καφέ να προτιμώ στην εγκυμοσύνη;

Όσον αφορά στα κλασικά είδη καφέ, είναι καλύτερο να επιλέγουμε εκείνα με την μικρότερη ποσότητα καφεΐνης (π.χ. στιγμιαίος καφές 65-100mg/κούπα) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου, περιέχει 115-175mg καφεΐνης), έτσι ώστε να μην ξεπερνάμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για την εγκυμοσύνη (200mg).

Είδος καφέ ανά μερίδα ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Καφές φίλτρου (~200ml)

115-175mg

Στιγμιαίος καφές (~200ml)

65-100mg

Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)

2-3mg

Εσπρέσο (30ml)

30-40mg

Πηγή: The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org

Τέλος, οι εγκυμονούσες γυναίκες θα μπορούσαν να επιλέξουν και την εναλλακτική του ντεκαφεϊνέ. Σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει στις ευρωπαϊκές αγορές, «ντεκαφεϊνέ» χαρακτηρίζεται ο καφές που περιέχει καφεΐνη λιγότερη από 0,1% στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ και λιγότερη από 0,3% στον διαλυτό / στιγμιαίο καφέ.

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονικής Διευθύντριας Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου«Λόγω Διατροφής», Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Οι πιο συχνοί μύθοι και αλήθειες για την εγκυμοσύνη


Πηγή