Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: 6 τροφές για να τη νικήσετε

Καθώς η διάρκεια της ημέρας μικραίνει και έρχονται τα κρύα του χειμώνα, πολλοί άνθρωποι νιώθουν ένα αίσθημα παρατεταμένης θλίψης.

Αν και ως έναν βαθμό αυτό είναι αρκετά φυσιολογικό, όταν αυτό το συναίσθημα φτάνει να επηρεάζει την καθημερινή ζωή και παρεμβαίνει συνεχώς στα συναισθήματα και τις σκέψεις ενός ατόμου, μπορεί να είναι ένα υποκείμενο σημάδι Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD).

Η Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή είναι μια μορφή καταθλιπτικής διαταραχής που προκαλείται από εποχιακές αλλαγές. Περίπου το 5% των ενηλίκων στις ΗΠΑ εμφανίζει συμπτώματα εποχικής κατάθλιψης, ενώ το 10-20% μπορεί να αναπτύξει μια πιο ήπια μορφή της.

Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή: Ποια είναι τα σημάδια

Εκτός από το αίσθημα γενικευμένης δυσθυμίας και ανησυχίας για τις περισσότερες ημέρες, τα άτομα με SAD μπορεί να εμφανίσουν ανεξήγητη κόπωση, έλλειψη ενέργειας, δυσκολία συγκέντρωσης, λαχτάρα για υδατάνθρακες, προβλήματα ύπνου (συνήθως υπερβολικός ύπνος) μέχρι και σκέψεις αυτοκτονίας.

Αν και δεν είναι συνηθισμένο, ακόμα και η καλοκαιρινή περίοδος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη σε μερικούς ανθρώπους. Μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως διέγερση, ανησυχία, μειωμένη όρεξη, απώλεια βάρους, έλλειψη ύπνου και επεισόδια βίαιης συμπεριφοράς.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή/και κάποιον ψυχολόγο.

Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή: Πιθανές αιτίες και θεραπεία

Η ακριβής αιτία της εποχικής κατάθλιψης δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι έχει να κάνει με αλλαγές στο βιολογικό ρολόι (κιρκάδιος ρυθμός) ενός ατόμου που εξισορροπεί τις ορμόνες, τον ύπνο και τη διάθεση.

Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, η κατάθλιψη σε ασθενείς με SAD μπορεί να προκληθεί από την έλλειψη ηλιακού φωτός που ρυθμίζει τη σεροτονίνη, μια χημική ουσία στο σώμα που σχετίζεται με την ευτυχία και την ευεξία.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα σεροτονίνης.

Οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό πολλών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της φωτοθεραπείας, της χρήσης συμπληρωμάτων βιταμίνης D και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων για τη θεραπεία της SAD. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ή η θεραπεία ομιλίας είναι επίσης ευεργετική.

Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή: Τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν

Αν και το φαγητό δεν μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη, ορισμένες τροφές μπορεί να ανεβάσουν τη διάθεσή σας.

  1. Φυλλώδη πράσινα λαχανικά: Σπανάκι, λάχανο, σέσκουλο και μαρούλι περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Είναι τροφές που βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών του στρες και του κύκλου του ύπνου.
  2. Βιταμίνη C και φυλλικό οξύ: Η συμπερίληψη φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια ανακουφίζει την κούραση και βελτιώνει τη διάθεση. Τα φρούτα που περιέχουν φυλλικό οξύ, όπως τα κεράσια και τα σκούρα μούρα, είναι επίσης ευεργετικά.
  3. Μαύρη σοκολάτα: Τα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών -ένα αντιοξειδωτικό στις μαύρες σοκολάτες- συνδέονται με ανεβασμένη διάθεση. Οι μαύρες σοκολάτες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων σεροτονίνης.
  4. Μπανάνες: Περιέχουν συνδυασμό πολλών θρεπτικών συστατικών όπως μαγνήσιο, κάλιο, τρυπτοφάνη, φώσφορο και σίδηρο, καθιστώντας τες ιδανικό φρούτο για την ανύψωση της διάθεσης.
  5. Ξηροί καρποί: Τα φιστίκια πεκάν, τα καρύδια και τα αμύγδαλα περιέχουν μαγνήσιο που βοηθά στην ανύψωση της διάθεσης, αλλά και στην μείωση της κούρασης και της αϋπνίας.
  6. Ψάρια: Τα ψάρια όπως ο σολομός είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη βελτίωση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η βιταμίνη D συμβάλλει στην αντιστάθμιση της φυσιολογικής ανεπάρκειας που παρατηρείται τον χειμώνα, λόγω μειωμένης έκθεσης στο ηλιακό φως.

Πηγή: medicaldaily.com


Πηγή