Πότε ένας εγωκεντρικός χαρακτήρας περνάει τη λεπτή διαχωριστική γραμμή και αρχίζει να βαδίζει στα μονοπάτια της ναρκισσιστικής διαταραχής;
Όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή τη λέξη «νάρκισσος» για να περιγράψουμε, για παράδειγμα, τη συμπεριφορά ενός άντρα απέναντι σε μία γυναίκα ή και το αντίστροφο, όταν το άτομο βάζει τον εαυτό του πάνω από το ταίρι του και μιλάει συνεχώς για τα επιτεύγματά του.
Αλλά είναι στ’ αλήθεια αυτός ένας πραγματικός νάρκισσος;
Για να δούμε πώς περιγράφεται μια περίπτωση ανθρώπου που έχει ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας (NPD).
Σύμφωνα με έρευνες, το 50% των περιπτώσεων με ναρκισσιστική διαταραχή είναι άντρες και παρουσιάζουν τα παρακάτω σημάδια: ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
1. Έχουν υπερβολική αίσθηση αυτονομίας
Τα άτομα με ΝPD θέλουν να αναγνωρίζονται ως ανώτερα με κάποιο τρόπο, χωρίς τα επιτεύγματά τους να συμβαδίζουν με την ιδέα που έχουν. Ένας ναρκισισσιστής συνήθως υπερεκτιμά τις ικανότητές του, ενώ ταυτόχρονα υποτιμά τη συνεισφορά των άλλων ανθρώπων και εκπλήσσεται κάθε φορά που δεν παίρνει τον έπαινο που θεωρεί ότι αξίζει.
Συχνά, αν δεν καταφέρει κάτι με επιτυχία, βρίσκει τρόπο να κατηγορήσει τους άλλους ή την κοινωνία, αλλά ποτέ τον εαυτό του.
2. Πιστεύουν ότι είναι ξεχωριστοί και μοναδικοί
Όλοι μας νιώθουμε λίγο πολύ ξεχωριστοί. Όμως ένας νάρκισσος έχει τόσο έντονη αυτή την αίσθηση που θεωρεί ότι μόνο άλλοι πολύ ξεχωριστοί άνθρωποι μπορούν να τον κατανοήσουν. Γι’ αυτό ψάχνει πάντα να περιβάλλεται από το καλύτερο. Τον καλύτερο αυτοκίνητο, το καλύτερο κινητό, ακόμα και τον καλύτερο γιατρό.
3. Απαιτούν τον θαυμασμό
Ακόμα κι αν τα άτομα με NPD συμπεριφέρονται σαν να έχουν υπερβολική αυτοεκτίμηση, η αυτοπεποίθησή τους στην πραγματικότητα είναι πολύ εύθραυστη. Έχουν την τάση να τους απασχολεί πολύ αυτό που οι άλλοι σκέφτονται γι’ αυτούς και αισθάνονται σοκαρισμένοι όταν δεν τους επαινούν. Αυτό εφαρμόζεται κυρίως στις ερωτικές τους σχέσεις. Οι ναρκισσιστές μπορούν να αγαπούν, αρκεί να είναι αντικείμενα λατρείας για το ταίρι τους.
4. Έχουν έντονη την αίσθηση του δικαίου
Αλλά μόνο για τους άλλους. Οι ίδιοι θα κάνουν τα πάντα για να βάλουν τάξη στις συμπεριφορές των άλλων, αλλά με τους εαυτούς τους λειτουργούν πολύ πιο απρόσεκτα.
5. Στερούνται ενσυναίσθησης
Οι ναρκισσιστές δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιούν τους αγώνες, τον κόπο και τον πόνο των άλλων. Μερικές φορές μπορεί να φανούν πολύ λογικοί, μέχρι ξαφνικά να πουν κάτι εξωφρενικά αδιάφορο. Είναι ο τύπος που μπορεί να παραπονιέται για τον ενοχλητικό πατέρα του σε κάποιον που έχει πρόσφατα χάσει τον δικό του. Μιλούν πολύ για τα προβλήματά τους και περιμένουν οι άλλοι να νοιάζονται όσο οι ίδιοι για κάτι που μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρό (ένα μικρό πρόβλημα υγείας, για παράδειγμα).
6. Ζηλεύουν και πιστεύουν ότι τους ζηλεύουν
Ένας νάρκισσος συγκρίνει συνεχώς τον εαυτό του με τους άλλους, ειδικά με τους πολύ επιτυχημένους ανθρώπους, που ενισχύουν το αίσθημα της ζήλιας του. Αν επιτύχει κάτι στη ζωή του, πιστεύει οι άλλοι τον ζηλεύουν.
7. Ασχολούνται συνεχώς με το να φαντασιώνονται επιτυχίες
Η έντονη αίσθηση της υπεροχής που έχουν σε συνδυασμό με την έλλειψη ενσυναίσθησης τους οδηγεί στο να εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους για δικό τους όφελος. Αυτός είναι ένας λόγος που είναι οι χειρότεροι σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Αν είναι εργοδότες σε μια δουλειά μπορεί να ρίξουν τον άλλον στο πάτωμα μέχρι να του δώσουν αυτά που αξίζει. Το ίδιο ισχύει και με τις φιλίες.
Πηγή