Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Ζέστη ή κρύο; Τι χρειάζεστε για τον πόνο στη μέση, την κράμπα, τον πονοκέφαλο

Ορισμένοι πόνοι στο σώμα υποχωρούν χάρη στην εφαρμογή πάγου, ενώ άλλοι αντιμετωπίζονται καλύτερα με τη θερμότητα. Πώς θα ξέρουμε λοιπόν τι πρέπει να επιλέξουμε σε κάθε περίπτωση;

Αν και δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, οι ειδικοί σε γενικές γραμμές συνιστούν τον πάγο για έναν νέο τραυματισμό που συνοδεύεται από οξύ πόνο, φλεγμονή και πρήξιμο, αφού μειώνει τη ροή αίματος προς το τραυματισμένο σημείο. Από την άλλη, η θερμότητα αυξάνει τη ροή αίματος και οξυγόνου ώστε να επιτευχθεί ανάπλαση των ιστών, οπότε αποτελεί καλύτερη επιλογή για ένα χρόνιο πρόβλημα.

Ένας παλιός τραυματισμός που συνέβη πριν έξι εβδομάδες ή και περισσότερο χρειάζεται θερμότητα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επούλωσης, συνιστά η Εύη Βλαχάκη, φυσικοθεραπεύτρια με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Προσοχή: Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη ή με κάποια διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε κάποια θεραπεία στο σπίτι.

Δείτε σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να χρησιμοποιείτε τον πάγο και σε ποιες τη θερμότητα.

1. Στραμπούληγμα: πάγος

Ένας τραυματισμός, ένας νέος πόνος σε άρθρωση και το πρήξιμο αντιμετωπίζονται με ξεκούραση, εφαρμογή πάγου, συμπίεση και ανύψωση (μέθοδος RICE). Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να αποφεύγετε την άμεση επαφή του πάγου με το δέρμα.

2. Τράβηγμα: πάγος και μετά θερμότητα

Ένα «τράβηγμα» λόγω γυμναστικής πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα με την εφαρμογή πάγου ώστε να μειωθεί η φλεγμονή στο σημείο. Σε περίπτωση που η ανάρρωση είναι αργή (διαρκεί αρκετές εβδομάδες), δοκιμάστε τις ζεστές κομπρέσες, ειδικά πριν τη σωματική άσκηση. Μην παραλείπετε την προθέρμανση πριν την προπόνηση ώστε να εξασφαλίσετε επαρκή ροή οξυγόνου στους μυς.

3. Κράμπες περιόδου: θερμότητα

Οι κράμπες δεν αντιμετωπίζονται όπως ένας τραυματισμός, γι’ αυτό και χρειάζεται εφαρμογή θερμότητας. Η θερμότητα προωθεί τη χαλάρωση των μυών της μήτρας ώστε να υποχωρήσει η ενόχληση.

4. Οσφυαλγία: πάγος ή θερμότητα

Εάν ο πόνος εμφανιστεί μετά από μια συγκεκριμένη δραστηριότητα (π.χ. περιποίηση κήπου), τότε πρόκειται για νέο τραυματισμό που αντιμετωπίζεται με πάγο. Εάν το πρόβλημα είναι χρόνιο, τότε είναι καλύτερο να εφαρμόζεται θερμότητα στο σημείο του πόνου.

5. Πονοκέφαλος: πάγος ή θερμότητα

Ο πάγος επιφέρει μούδιασμα, οπότε μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση κεφαλαλγίας, ειδικά ημικρανίας. Ωστόσο, η εφαρμογή θερμότητας στο κεφάλι και στον αυχένα αποδεικνύεται για ορισμένους εξίσου ανακουφιστική.

6. Αρθρίτιδα: θερμότητα

Η αρθρίτιδα είναι χρόνια πάθηση που ανταποκρίνεται καλύτερα στη θερμότητα. Η θερμότητα ανακουφίζει τις αρθρώσεις και παράλληλα ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, ώστε να φτάσουν στο πάσχον σημείο περισσότερο αίμα και θρεπτικά συστατικά.

7. Πιάσιμο στον αυχένα: πάγος

Εάν ξυπνήσατε με πόνο λόγω κακής στάσης στον ύπνο, η εφαρμογή πάγου είναι σίγουρα αυτό που χρειάζεστε. Μια καλή λύση είναι η πετσέτα, την οποία θα βουτήξετε σε παγωμένο νερό και στη συνέχεια θα απλώσετε σε όλη την επιφάνεια του αυχένα.

Δείτε κι αυτό:

Τι προσπαθούν να σας «πουν» οι μύες σας


Πηγή