Η ζέστη μπορεί να αποδιοργανώσει την υγεία, ειδικά εάν κάποιος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ή εάν δεν προσέχει.
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη, ο οργανισμός ενεργοποιεί τους θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς του, για να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος και να αποβάλει την περίσσεια θερμότητας.
Η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι οι 22-24 βαθμοί Κελσίου. Όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι πάνω από 27 βαθμούς Κελσίου, γίνεται ενοχλητική έως και επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.
Τι μπορεί να προκαλέσει η ζέστη στα διάφορα συστήματα του οργανισμού:
Καρδιά
– Ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να είναι απότομη και να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Η πίεση, λόγω της αγγειοδιαστολής και της εφίδρωσης, παρουσιάζει διακυμάνσεις το καλοκαίρι, με την τάση να ελαττώνεται και στους άνδρες και στις γυναίκες κατά 2-4 μονάδες η συστολική (μεγάλη) και κατά 1-2 η διαστολική (μικρή).
– Ταχυκαρδία.
– Σε όσους έχουν αγγειοπάθειες, λόγω της μεγάλης δερματικής αγγειοδιαστολής, μπορεί να προκληθεί εσωτερική αγγειοσύσπαση για διατήρηση της ισορροπίας του οργανισμού και να προκληθεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Φλεβικό σύστημα
– Τα πόδια πρήζονται συχνά λόγω της αγγειοδιαστολής.
– Αυξάνονται οι ευρυαγγείες, οι φλεβίτιδες και οι θρομβοφλεβίτιδες.
Ουροποιητικό
– Παρατηρούνται πολλές κυστίτιδες και ουρολοιμώξεις, λόγω αφυδάτωσης, συγκέντρωσης των ούρων και υπεραιμίας.
Δέρμα
– Μυκητιάσεις, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης.
– Ξηροδερμία.
Κεντρικό νευρικό σύστημα
– Η αφυδάτωση του οργανισμού μπορεί να προκαλέσει συμπύκνωση του αίματος και αύξηση των τοξικών ουσιών (όπως είναι η ουρία) και πτώση των απαραίτητων ηλεκτρολυτών (νάτριο και κάλιο). Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι η τοξιναιμία, το εγκεφαλικό επεισόδιο και το κώμα.
– Εάν ο οργανισμός αποτύχει να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, λόγω ακραίων εξωτερικών θερμοκρασιών ή δικής του ευαισθησίας, μπορεί να εμφανισθεί θερμοπληξία. Αυτή μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στον εγκέφαλο, στους νεφρούς, στο ήπαρ και στην καρδιά (θνητότητα έως 80%). Η έναρξη της θερμοπληξίας μπορεί να είναι οξεία ή προοδευτική.
Πεπτικό
– Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροβίων στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα τις εντερίτιδες και την αφυδάτωση.
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Τα μωρά κινδυνεύουν περισσότερο από τη ζέστη, επειδή το θερμορρυθμιστικό κέντρο του οργανισμού τους δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως. Επίσης, κινδυνεύουν πολύ οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν προβλήματα άνοιας, επειδή ξεχνούν να πιουν νερό. Οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο, αρτηριακή υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια κινδυνεύουν λόγω των διακυμάνσεων της πίεσης και της αυξημένης αγγειοδιαστολής.
Στους αθλητές η θερμοπληξία αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τις κακώσεις. Αυτό συμβαίνει, γιατί η άσκηση προκαλεί στρες στον οργανισμό, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματος. Λόγω και της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, ο οργανισμός στέλνει πολύ αίμα στο δέρμα, αφήνοντας με λιγότερο αίμα τους μυς, με αποτέλεσμα τις μυϊκές κράμπες και την εξάντληση.
Διαβάστε επίσης:
Καύσωνας: Γιατί επιβαρύνει τις εγκύους;
Καύσωνας: 6 τρόποι για να κοιμηθείτε τα βράδια
Πηγή