Η βιταμίνη D δεν ονομάζεται τυχαία «βιταμίνη του ήλιου». Ο οργανισμός μας τη συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία και μάλιστα ο ήλιος είναι αυτός που μας εξασφαλίζει τη βιταμίνη σε ποσοστό 90%, ενώ μόλις το 10% της πρόσληψης προέρχεται από τη διατροφή μας.
Ερευνητές από την Ισπανία υπολόγισαν την ιδανική διάρκεια έκθεσης στον ήλιο για κάθε εποχή του χρόνου ώστε να εξασφαλίσουμε επάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό μας.
Όπως είναι φυσικό, την άνοιξη και το καλοκαίρι η ηλιοφάνεια μας επιτρέπει να πάρουμε σε μικρό χρονικό διάστημα τη «δόση» ήλιου που χρειαζόμαστε. Τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου μόλις 10 με 20 λεπτά ηλιοθεραπείας την ημέρα αρκούν, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όμως, πρέπει να παραμείνουμε σε κάποιο εξωτερικό χώρο έως και για 2 ώρες ώστε ο λιγοστός ήλιος να επιδράσει σταδιακά στο ελάχιστα εκτεθειμένο σώμα μας και να συνθέσουμε αρκετή βιταμίνη D.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, η προαναφερθείσα έκθεση θα μας εξασφαλίσει τις συνιστώμενες δόσεις βιταμίνης D (περίπου 1.000 IU) χωρίς να υποστούμε τις αρνητικές συνέπειες που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως το ηλιακό έγκαυμα, η πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας και ο καρκίνος του δέρματος.
Να σημειωθεί πως η συνιστώμενη έκθεση που αναφέρεται παραπάνω υπολογίστηκε για ανθρώπους με φωτότυπο ΙΙΙ (από τους έξι που υπάρχουν συνολικά), που είναι ο συχνότερος στην Ελλάδα μαζί με τον φωτότυπο ΙV, και βάσει του μέσου ποσοστού δέρματος που παραμένει εκτεθειμένο ανά εποχή ανάλογα με τα ρούχα που φοράμε. Έτσι, η διάρκεια έκθεσης στον ήλιο θα πρέπει να προσαρμόζεται εάν το δέρμα είναι πιο ανοιχτό ή πιο σκούρο ή αν φοράμε περισσότερα ή λιγότερα ρούχα.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science of the Total Environment.
Δείτε κι αυτό:
Έλλειψη βιταμίνης D: Το τεστ των 5 ερωτήσεων
Πώς θα διατηρήσουμε την πολύτιμη βιταμίνη D τον χειμώνα;
Βιταμίνη D: Πότε εξουδετερώνονται τα οφέλη της
Πηγή