Παρασκευή , 15 Νοέμβριος 2024

Η αμφίδρομη σχέση σακχαρώδους διαβήτη και περιοδοντίτιδας

Την αμφίδρομη σχέση περιοδοντίτιδας και σακχαρώδους διαβήτη, που ταλαιπωρούν χιλιάδες Έλληνες και η επίπτωση των οποίων αυξάνεται με την ηλικία, επισημαίνει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς (ΟΣΠ), εφιστώντας την προσοχή των ασθενών.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή του Συλλόγου, οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης προδιαβήτη (πρόδρομος ασθένεια για το διαβήτη τύπου 2), ενώ τα άτομα που πάσχουν ταυτόχρονα από περιοδοντίτιδα και διαβήτη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως βλάβες στα μάτια και τους νεφρούς, σε σύγκριση με αυτούς που πάσχουν μόνο από διαβήτη.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094592273-0’); });

Τα μέλη του ΟΣΠ κρούουν το καμπανάκι και στους ασθενείς που πάσχουν από μη ρυθμισμένο διαβήτη τύπου 1 και 2. «Συνήθως, τα άτομα αυτά παρουσιάζουν σοβαρότερη περιοδοντική φλεγμονή και επιταχυνόμενη περιοδοντική καταστροφή, χάνοντας πολλά από τα δόντια τους, σε σχέση με τους ρυθμισμένους ασθενείς», σημειώνει ο περιοδοντολόγος, Ιακώβος Μονογυιός, και στέλνει στους ασθενείς το μήνυμα ότι η περιοδοντίτιδα -η οποία οδηγεί σε απώλεια δοντιών- είναι εύκολο να διαγνωστεί και να θεραπευτεί, τονίζοντας ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της περιοδοντίτιδας σώζει τα δόντια των ασθενών και προστατεύει την υγεία τους.

Στην ανακοίνωση του ΟΣΠ αναφέρεται ότι «οι ασθενείς με μη ρυθμισμένο διαβήτη που ακολουθούν θεραπεία περιοδοντίτιδας, πετυχαίνουν πτώση της τιμής της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε χρονικό διάστημα από 3 έως 6 μήνες μετά την επιτυχή θεραπεία και το κυριότερο εμποδίζουν την εμφάνιση νέων προβλημάτων στη στοματική τους κοιλότητα».

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας της περιοδοντίτιδας -προστίθεται στην ανακοίνωση- «είναι ότι σταματά τη νόσο του περιοδοντίου, σταθεροποιεί το φατνιακό οστό, εξαφανίζει τα συμπτώματα και επιμηκύνει την παραμονή των δοντιών στο στόμα». Οι οδοντίατροι του ΟΣΠ συμβουλεύουν τους πολίτες, που ενημερώνονται από τον γιατρό τους ότι είναι διαβητικοί, να επισκέπτονται άμεσα για εξέταση και τον οδοντίατρό τους και πρέπει να ενημερώνουν πάντα τον οδοντίατρό τους για την πάθησή τους και τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν, καθώς και τις τυχόν τροποποιήσεις στα φάρμακά τους. Επίσης, τους συνιστούν να προσέχουν τη στοματική τους υγιεινή ανελλιπώς, πρωί και βράδυ, με ιδιαίτερη επιμέλεια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή