Τρίτη , 5 Νοέμβριος 2024

Η απλή συνήθεια που προστατεύει από την πνευμονία

Η ενδονοσοκομειακή πνευμονία είναι μια συχνή αλλά δυνητικά θανατηφόρα πνευμονική λοίμωξη και εμφανίζεται όταν εισέρχονται βακτήρια στους αεραγωγούς του ασθενούς και μολύνουν τους πνεύμονές του.

Οι ασθενείς με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα που εισάγονται στο νοσοκομείο, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να αναπτύξουν πνευμονία κατά την παραμονή τους εκεί.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως, η συχνότητά της νόσου κυμαίνεται από 1 έως 50 περιπτώσεις ανά 200 εισαγωγές στο νοσοκομείο. Συνολικά, το 5-10% των ασθενών αποκτούν κάποια λοίμωξη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για την εμφάνιση ενδονοσοκομειακής πνευμονίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά ενδονοσοκομειακής πνευμονίας στους ασθενείς που βούρτσιζαν καθημερινά τα δόντια τους, ήταν χαμηλότερα σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Η Σελίνα Έρενζελερ και ο Μάικλ Κλόμπας, επιδημιολόγοι που ειδικεύονται στις λοιμώδεις νόσους στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s της Βοστώνης, συγκέντρωσαν στοιχεία από 15 κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν άτομα που βούρτσιζαν τα δόντια τους πολλές φορές την ημέρα, ή απλά ξέπλεναν το στόμα τους με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα ή φυσιολογικό ορό. Οι δυο ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 2.786 ασθενείς που συμμετείχαν σε μία από τις 15 κλινικές δοκιμές και διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά της νοσοκομειακής πνευμονίας ήταν χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που βούρτσιζαν τα δόντια τους δύο ή και περισσότερες φορές την ημέρα.

«Είναι σπάνιο στον κόσμο της νοσοκομειακής προληπτικής ιατρικής να βρει κανείς κάτι που να είναι και αποτελεσματικό και φθηνό», δήλωσε ο Κλόμπας. «Αντί για μια νέα συσκευή ή φάρμακο, η μελέτη μας δείχνει ότι κάτι τόσο απλό όσο το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών μείωσε σημαντικά τα ποσοστά πνευμονίας μεταξύ των ασθενών που ήταν διασωληνωμένοι, οι οποίοι ήταν και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στις μελέτες που αναλύθηκαν. Η μείωση ισοδυναμούσε με την πρόληψη μιας περίπτωσης πνευμονίας για κάθε 12 ασθενείς. Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών συνδέθηκε επίσης με μείωση του χρόνου παραμονής σε ΜΕΘ και λιγότερες ημέρες μηχανικού αερισμού. Ωστόσο, το βούρτσισμα τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα παρείχε ελάχιστα επιπλέον οφέλη.

Επίσης, δεν παρατηρήθηκε καμία σημαντική μείωση μεταξύ των ασθενών που δεν λάμβαναν μηχανικό αερισμό. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο δύο από τις 15 μελέτες αφορούσαν ασθενείς που δεν νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, οπότε το όφελος του βουρτσίσματος των δοντιών στη μείωση των ποσοστών πνευμονίας παραμένει αβέβαιο για αυτή την ομάδα.

Τα νοσοκομεία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να εμποδίσουν την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών. Η ενσωμάτωση του βουρτσίσματος των δοντιών στην καθημερινή φροντίδα των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, αλλά και η ενθάρρυνση των υπόλοιπων ασθενών να κάνουν το ίδιο, μπορεί να είναι ένας χαμηλού κόστους τρόπος βελτίωσης της στοματικής υγείας και μείωσης των κρουσμάτων πνευμονίας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.


Πηγή