Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024
Η υδροκορτιζόνη αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης και επιταχύνει την ανάρρωση σοβαρών περιπτώσεων κορονοϊού

Η αποτυχία της αζιθρομυκίνης, που προτάθηκε για θεραπεία του κορονοϊού- Τι δείχνει βρετανική έρευνα

Το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη απέτυχε να βοηθήσει ασθενείς με σοβαρή Covid-19, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής στη Βρετανία.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι, με βάση αυτά τα ευρήματα, οι μόνοι ασθενείς που έχουν μολυνθεί με κορονοϊό και πρέπει να πάρουν το αντιβιοτικό είναι όσοι έχουν παράλληλα και κάποια βακτηριακή λοίμωξη.

Η τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη δοκιμή του φαρμάκου έγινε το Νοέμβριο σε 176 βρετανικά νοσοκομεία σε σχεδόν 8.000 ασθενείς, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που προδημοσιεύθηκαν στο medRxiv (θα ακολουθήσει δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), οι 2.582 ασθενείς με Covid-19 που επιλέχθηκαν τυχαία για να κάνουν θεραπεία με αζιθρομυκίνη, δεν τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους 5.182 που δεν πήραν το αντιβιοτικό, όσον αφορά την πιθανότητα διασωλήνωσης και θανάτου, καθώς και τη διάρκεια της νοσηλείας.

Το ίδιο ακριβώς ποσοστό ασθενών (19%) πέθαναν σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τόσο στην ομάδα της αζιθρομυκίνης, όσο και στην ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το αντιβιοτικό. Η μέση διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο ήταν 12 μέρες για την ομάδα της αζιθρομυκίνης έναντι 13 ημερών για την ομάδα ελέγχου, ενώ το ποσοστό των ασθενών που πήραν εξιτήριο στο ίδιο διάστημα των 28 ημερών ήταν παρόμοιο στις δύο ομάδες ασθενών (60% μεταξύ όσων είχαν πάρει το αντιβιοτικό, έναντι 59% των υπολοίπων).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «πάνω από το 75% των ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία λαμβάνουν αντιβιοτικά. Μολονότι δεν ανιχνεύσαμε κάποια βλάβη σε ατομικό επίπεδο στους ασθενείς που τους χορηγήθηκε αζιθρομυκίνη, υπάρχει ευρύτερος κίνδυνος σε κοινωνικό επίπεδο από την εξάπλωση της χρήσης των αντιβιοτικών». Γι’ αυτό, συμπέραναν, η ευρεία χρήση αντιβιοτικών που γίνεται σήμερα σε ασθενείς με Covid-19, «πρέπει να γενικά να αμφισβητηθεί».

Η αζιθρομυκίνη προτάθηκε ως θεραπεία για την Covid-19 στη βάση της ανοσοτροποποιητικής δράσης της.


Πηγή