Οι βιταμίνες είναι σημαντικές για κάθε οργανισμό, καθώς είναι υπεύθυνες για την παροχή ενέργειας και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Μία από αυτές είναι η Β1, γνωστή και ως θειαμίνη. Μία από τις κύριες λειτουργίες της θειαμίνης είναι να βοηθά τα κύτταρα να μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε ενέργεια, κάτι που είναι θεμελιώδες για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, των μυών και της καρδιάς.
Επίσης, βοηθά στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και στη μυϊκή συστολή, κάτι που την καθιστά απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του κινητικού συστήματος.
Όσοι έχουν έλλειψη αυτής της βιταμίνης πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα όπως άπαχο χοιρινό και βοδινό κρέας, τόνο και σολομό, όσπρια, όπως φακές, φασόλια, και δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι, πλιγούρι βρώμης και ψωμί ολικής αλέσεως.
Άλλα τρόφιμα που περιέχουν θειαμίνη είναι τα καρύδια, τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι, και λαχανικά όπως τα σπαράγγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα σπανάκια.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι όταν η βιταμίνη Β1 είναι χαμηλά
Σύμφωνα με το MedlinePlus, η έλλειψη θειαμίνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς επηρεάζει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας μυϊκή αδυναμία, προβλήματα στα περιφερικά νεύρα, καρδιακή ανεπάρκεια, κατακράτηση υγρών, μεταξύ άλλων.
Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έλλειψης θειαμίνης είναι οι ηλικιωμένοι, εκείνοι που έχουν ασθένειες όπως διαβήτη ή HIV/AIDS, αλλά και όσοι έχουν προβλήματα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.
Σημειώνεται ότι η πρόσληψη της θειαμίνης μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με την ηλικία και τη φυσιολογική κατάσταση κάθε ατόμου, καθώς οι άνδρες χρειάζονται περίπου 1,2 mg την ημέρα, ενώ οι γυναίκες περίπου 1,1 mg.
Πηγή