Κυριακή , 12 Ιανουάριος 2025

Η διατροφή που βάζει «φρένο» στο Αλτσχάιμερ έως και κατά 3,5 χρόνια!

Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή άνοιας, καθώς υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το συντριπτικό 60-70% των περιστατικών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι πάσχοντες από άνοια φτάνουν περίπου τα 50 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ τα νέα περιστατικά είναι περίπου 10 εκατομμύρια σε ετήσια βάση.

Η νόσος Αλτσχάιμερ και οι λοιπές μορφές άνοιας είναι προς το παρόν ανίατες, γι’ αυτό και οι προσπάθειες των επιστημόνων εστιάζουν στους πιθανούς τρόπους πρόληψης και καθυστέρησης της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, συνιστάται μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με στόχο τη διατήρηση της καλής υγείας του εγκεφάλου.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, ιδανική για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ είναι η μεσογειακή διατροφή!

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Neurology, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ έως και κατά τριάμισι χρόνια.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές μελέτησαν 70 εθελοντές ηλικίας 30 έως 60 ετών, οι οποίοι δεν εκδήλωναν συμπτώματα νοητικής κατάπτωσης στο ξεκίνημα της μελέτης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια ώστε να αξιολογηθεί πόσο κοντά βρισκόταν η διατροφή τους στο πρότυπο της μεσογειακής, ενώ υποβλήθηκαν και σε εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν εμφάνιζαν βιολογικούς δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους στην αρχή της μελέτης και σε βάθος τριετίας.

Από το σύνολο των εθελοντών, 34 φάνηκε να τηρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, ενώ οι υπόλοιποι 36 όχι.

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που δεν ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή παρουσίαζαν ισχυρότερο το βιολογικό «αποτύπωμα» του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους τόσο κατά το ξεκίνημα της μελέτης όσο και μετά την τριετία συγκριτικά με όσους τηρούσαν πιστά τη συγκεκριμένη διατροφή.

Ως βιολογικό «αποτύπωμα» του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο θεωρείται η συσσώρευση της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδές, αλλά και η απορρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης στον εγκέφαλο.

Βάσει των ευρημάτων τους, οι ερευνητές υπολόγισαν πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ κατά 1,5 έως 3,5 χρόνια.

Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στο ψάρι, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους και στο ελαιόλαδο και παράλληλα περιορίζει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και πρόσθετης ζάχαρης. Επιτρέπει την κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο και επίσης ενθαρρύνει τη χρήση φρέσκων βοτάνων και μπαχαρικών αντί του αλατιού στο μαγείρεμα.

Δείτε κι αυτό:

Οι συμβουλές των νευρολόγων για να προλάβετε το Αλτσχάιμερ!

Άνοια: Πώς την ξεχωρίζουμε από ασθένειες με ίδια συμπτώματα

Άνοια: 5 παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε

Ο παράγοντας που επιταχύνει το Αλτσχάιμερ έως και κατά 9 χρόνια


Πηγή