Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Η εναλλακτική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς

Η αρχαία ιαπωνική πρακτική της «ενεργειακής θεραπείας» του ρέικι μπορεί να βοηθήσει ορισμένους καρκινοπαθείς να αντιμετωπίσουν τον πόνο της χημειοθεραπείας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία ρέικι κατά τη διάρκεια της αντικαρκινικής θεραπείας, ανέφεραν κλινικά σημαντικές βελτιώσεις σε όλα τα συμπτώματα, υψηλά επίπεδα ικανοποίησης και μια ποιοτικά θετική θεραπευτική εμπειρία», ανέφεραν οι ερευνητές με επικεφαλής τη Natalie Dyer, του Connor Whole Health στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Cleveland.

Σύμφωνα με την Κλινική Cleveland το ρέικι «έχει τις ρίζες του στις αρχαίες ιαπωνικές θεραπευτικές πρακτικές και θεωρείται μια μορφή ενεργειακής θεραπείας. Προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις “rei”, που σημαίνει παγκόσμιο, και “ki”, που σημαίνει ενέργεια ζωής».

Η θεωρία πίσω από το ρέικι είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν μια ζωτική δύναμη και ένας δάσκαλος του ρέικι (ένας επαγγελματίας εκπαιδευμένος στο ρέικι) μπορεί να διοχετεύσει την «παγκόσμια ζωτική ενέργεια» σε εσάς είτε αγγίζοντάς σας ελαφρά με τα χέρια του είτε αιωρώντας τα χέρια του πάνω σας, «διοχετεύοντας» την ενέργεια με υγιείς τρόπους.

Λειτουργεί στην πραγματικότητα όμως ή πρόκειται για φαινόμενο placebo; Αυτό αποτελεί αντικείμενο «προς συζήτηση», σύμφωνα με τους ειδικούς στην Κλινική Cleveland.

Στη νέα μελέτη, η Dyer και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 268 καρκινοπαθών που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπείες.

Αυτές οι θεραπείες μπορεί να έχουν επώδυνες παρενέργειες, κόπωση, ναυτία και άγχος.

Οι ασθενείς ρωτήθηκαν σχετικά με το επίπεδο δυσφορίας τους πριν και μετά από μια 15-20λεπτη συνεδρία ρέικι κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 392 συνεδρίες ρέικι.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ασθενών, το ρέικι επέφερε «κλινικά σημαντικές μέσες βελτιώσεις σε όλα τα συμπτώματα». Αυτές περιελάμβαναν αισθητή μείωση του πόνου, της κόπωσης, του άγχους, της ναυτίας και της ευεξίας.

Οι ασθενείς ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονταν χαλαροί, με θετικές σωματικές αισθήσεις, βοηθητικά συναισθήματα και ευγνωμοσύνη. Οι περισσότεροι ζήτησαν άλλη μια συνεδρία ρέικι, σημείωσαν οι συγγραφείς.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα μετρήθηκαν μόνο βραχυπρόθεσμα και χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να διαπιστωθεί αν τα οφέλη έχουν μακροπρόθεσμη ισχύ.

«Η μελέτη αυτή παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για τις επιδράσεις που μπορεί να έχει το ρέικι στους ασθενείς μας», δήλωσε η Δρ. Φρανσουάζ Αντάν, επικεφαλής του Connor Whole Health.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Pain and Symptom Management.


Πηγή