Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Η καλύτερη ώρα για γυμναστική: Πριν ή μετά τη δουλειά, πρωί ή βράδυ -Ειδικοί απαντούν στο αιώνιο ερώτημα

Στο πολύ κρίσιμο, για πολλούς ερώτημα, πότε είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική, πριν ή μετά την δουλειά, απαντούν ειδικοί.

Είναι το πολύ παλιό ντιμπέιτ σχετικά με το αν πρέπει να πάμε στο γυμναστήριο τις πρώτες πρωινές ώρες όταν είμαστε μισοκοιμισμένοι ή μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά όταν είμαστε εξαντλημένοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια νέα ενδιαφέρουσα μελέτη επιχειρεί να δώσει απάντηση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ έδειξαν ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται τη νύχτα έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και θανάτου από εκείνους που γυμνάζονται το πρωί.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παχύσαρκα άτομα που ασκούνταν μετά τις 6 το απόγευμα είχαν 61% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και 36% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου σε σύγκριση με τα παχύσαρκα άτομα που δεν ασκούνταν καθόλου.

Η άσκηση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας

Αλλά οι παχύσαρκοι άνθρωποι που ασκούνταν το πρωί είχαν περίπου το μισό όφελος – είχαν μόνο 33% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν και 17% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail.

«Η άσκηση δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη λύση στην κρίση της παχυσαρκίας, αλλά η έρευνα αυτή υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που μπορούν να προγραμματίσουν τη δραστηριότητά τους σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας μπορούν να αντισταθμίσουν καλύτερα ορισμένους από αυτούς τους κινδύνους για την υγεία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ Matthew Ahmadi, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ανέλυσαν τις ρουτίνες άσκησης και τα αποτελέσματα σχεδόν 30.000 παχύσαρκων ατόμων με μέση ηλικία 62 ετών σε διάστημα οκτώ ετών. Στην αρχή της μελέτης, παρακολούθησαν τη σωματική δραστηριότητα του ατόμου επί μία εβδομάδα, χρησιμοποιώντας ένα 24ωρο σύστημα παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης.

Η σωματική τους δραστηριότητα δεν περιοριζόταν στην άσκηση, αλλά περιελάμβανε επίσης δραστηριότητες όπως το περπάτημα και το καθάρισμα του σπιτιού.

Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το πότε γινόταν το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς τους: πρωί, απόγευμα και βράδυ. Οι πρωινοί αθλητές γυμνάζονταν από τις 6 το πρωί έως το μεσημέρι. Οι απογευματινοί αθλητές ασκούνταν από το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα. Οι βραδινοί αθλητές ασκούνταν από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Μετά από οκτώ χρόνια, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα, φροντίζοντας να λάβουν υπόψη τους τις διαφορές στην ηλικία, το φύλο, τις συνήθειες όπως το κάπνισμα και τη διατροφή. Επίσης, δεν συμπεριέλαβαν άτομα με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι «βραδινοί» είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα

Οι ασκούμενοι το βράδυ είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες. Οι απογευματινοί ασκούμενοι βρέθηκαν επίσης λιγότερο αποτελεσματικοί από τους απογευματινούς – με 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και 16% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

«Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι ο χρόνος της σωματικής άσκησης θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό μέρος των συστάσεων για τη μελλοντική διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, καθώς και της προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης γενικότερα», δήλωσε ο καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης, συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Mackenzie Wearables στο Κέντρο Charles Perkins.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρέχουν μερικές θεωρίες για τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό.

Πρώτον, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι συχνά υψηλότερα στο τέλος της ημέρας. Εάν ασκούμαστε όταν το σάκχαρο στο αίμα μας είναι σχετικά υψηλό, οι μύες μπορούν να τραβήξουν την περίσσεια σακχάρου από τη ροή του αίματος και να τη χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο, δίνοντάς μας περισσότερη ενέργεια και βοηθώντας στην αύξηση των θερμίδων που καίγονται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό, με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε περισσότερο βάρος και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία μας.

Στη συνέχεια, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η νυχτερινή άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η βραδινή γυμναστική και τα οφέλη της

Προηγούμενη έρευνα Ιαπώνων και Ολλανδών ερευνητών διαπίστωσε ότι η άσκηση το απόγευμα και το βράδυ μπορεί να σταθεροποιήσει καλύτερα το σάκχαρο στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο ευαισθησίας στην ινσουλίνη- πρόδρομος του διαβήτη.

Εν τω μεταξύ, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση το βράδυ μπορεί να έχει αγχολυτικά αποτελέσματα. Το 2022, ο ΠΟΥ υπολόγισε ότι υπήρχαν 890 εκατομμύρια ενήλικες που ζούσαν με παχυσαρκία.

Η μεταφορά υπερβολικού βάρους συνδέεται με μια σειρά από ασθένειες του τρόπου ζωής, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο και άλλα. Το 2021 υπήρχαν 537 εκατομμύρια ενήλικες που ζούσαν με διαβήτη, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διατροφικές συνήθειες, τα γονίδια και οι ιατρικές παθήσεις μπορούν να συμβάλουν στην πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος παχυσαρκία. Αλλά οι γιατροί συστήνουν συστηματικά την τακτική σωματική άσκηση ως έναν από τους καλύτερους τρόπους καταπολέμησης της παχυσαρκίας.


Πηγή