Τρίτη , 17 Δεκέμβριος 2024

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει πάνω από τις μισές μεταδοτικές ασθένειες στη Γη -Τι αποκαλύπτει διεθνής μελέτη

Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν χειροτερεύσει πάνω από τις μισές (ποσοστό 58%) των ανθρώπινων μεταδιδόμενων ασθενειών, λέει μελέτη.

Συγκεκριμένα, η μελέτη αναδεικνύει τους περαιτέρω κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την ανθρώπινη υγεία στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή και εξελιχθεί σε κανονική κλιματική κρίση.

Οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε διάφορες ασθένειες κυρίως λόγω της διευκόλυνσης της μετάδοσης διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών (κατά κύριο λόγο βακτηρίων και ιών) είτε μέσω του νερού είτε μέσω των τροφίμων. Η νέα μελέτη συνοψίζει, πιο ολοκληρωμένα από κάθε άλλη φορά, τις δυνητικές απειλές για την ανθρωπότητα εξαιτίας της συσχέτισης της υγείας και του κλίματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς συνδέονται οι λοιμώδεις νόσοι με την κλιματική αλλαγή

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Καμίλο Μόρα του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Χαβάης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Κλιματικής Αλλαγής «Nature Climate Change», βρήκαν 3.213 δημοσιευμένες εμπειρικές περιπτώσεις που συνδέουν 286 ανθρώπινες λοιμώδεις νόσους με δέκα κλιματικούς κινδύνους, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, οι πλημμύρες και η ξηρασία. Από αυτές, οι 277 διαπιστώθηκε ότι έχουν επιδεινωθεί από τουλάχιστον έναν κλιματικό κίνδυνο.

Συνολικά, εκτιμήθηκε ότι το 58% των υπαρχουσών μεταδιδόμενων ασθενειών που είναι γνωστό ότι πλήττουν τους ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν οι έξι στις δέκα, ήδη έχουν εμφανίσει τάση επιδείνωσης εξαιτίας των κλιματικών κινδύνων. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει -π.χ. μέσω πλημμυρών και καταιγίδων- τους ανθρώπους πιο κοντά στα παθογόνα μικρόβια, διευρύνοντας έτσι συνεχώς την έκταση της Γης όπου τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι δυνατό να μεταδώσουν ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία, ο πυρετός της Λάσα, η νόσος των λεγεωνάριων, η νόσος Lyme κ.ά.


Πηγή