Μια νέα κατηγορία ασθενών βλέπουν πια ολοένα και περισσότερο οι ψυχολόγοι του κόσμου, παιδιά που πάσχουν δηλαδή από «οικολογικό άγχος».
Όσο οι ανησυχίες για το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη και του ανθρώπου αυξάνονται, πολλά παιδιά εκεί έξω πλήττονται από το άγχος της επιβίωσης και του θανάτου του περιβάλλοντος.
Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και εξίσου πραγματικές και καταστροφικές είναι και οι συνέπειές της. Μέσα στο τραγικό αυτό κλίμα, υπάρχει μια νέα αγχώδης διαταραχή εκεί έξω που χτυπά με άγχος τα παιδιά που ανησυχούν για το μέλλον τους.
Οι αναφορές των ψυχολόγων δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Η καθηγήτρια ψυχολογίας και επικεφαλής του κέντρου Climate Psychology Alliance, Caroline Hickman, μίλησε στην «Telegraph» για τις εμπειρίες της με την κλινική επαφή με αυτή τη νέα πάθηση, για την οποία συχνά συνταγογραφούνται και φάρμακα.
«Πολλοί γονείς έρχονται σε συνεδρίες και ζητούν βοήθεια για τα παιδιά τους, ένα φαινόμενο που κλιμακώθηκε αυτό το καλοκαίρι … Τα συμπτώματα είναι τα ίδια με το κλινικό άγχος, τα συναισθήματα είναι τα ίδια, αλλά η αιτία είναι διαφορετική. Ο φόβος τους είναι η καταδίκη του περιβάλλοντος, ότι όλοι θα πεθάνουμε».
Το «οικολογικό άγχος» είναι το ίδιο με αυτό που περιέγραφαν οι μελέτες της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας το 2017 ως «κλιματικό πένθος», το πώς η κλιματική αλλαγή και οι δραματικές επιπτώσεις της επιφέρουν άγχος, ακόμα και κατάθλιψη σε κάποιους.
Όσο για το τι μπορούμε να κάνουμε, η Hickman συμβουλεύει τους γονείς να βρουν «κατάλληλες για την ηλικία των παιδιών και καθόλου τρομακτικές» λέξεις για να τους μιλήσουν για την κλιματική αλλαγή, διαχειριζόμενοι τις όποιες φοβίες τους.
Τα τέσσερα ενδεικνυόμενα βήματα που προτείνει είναι τα εξής: πρώτα εισάγεις τα παιδιά στα γεγονότα, μετά συζητάς τα συναισθήματά τους, αναγνωρίζεις πως το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο και συμφωνείς σε ένα πρακτικό σχέδιο ώστε να κάνετε τη διαφορά…
Πηγή