Σάββατο , 12 Απρίλιος 2025

Η «πιο υγιεινή διατροφή στον κόσμο» μειώνει τις φλεγμονές σε δύο εβδομάδες λένε οι επιστήμονες

Έχει επισημανθεί ότι η διατροφή έχει σημαντική επίδραση σε προβλήματα όπως το Αλτσχάιμερ, η αρθρίτιδα, η αρτηριακή πίεση, οι φλεγμονές και τα καρδιακά νοσήματα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, μάλιστα, αν ακολουθήσετε μια σωστή διατροφή μπορείτε να δείτε αποτελέσματα στην υγεία σας ακόμα και μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στη διατροφή που ακολουθούν οι κάτοικοι στην ανατολική αφρικανική χώρα της Τανζανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεσογειακή διατροφή βρήκε ανταγωνιστή

Ειδικότερα, η μελέτη της Nature Medicine διαπίστωσε ότι η μετάβαση σε μια διατροφή τυπική για την ανατολικοαφρικανική χώρα -πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση- για μόλις δύο εβδομάδες είχε εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα. Μάλιστα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής ανταγωνίζονταν εκείνα της περίφημης μεσογειακής.

Έχει επισημανθεί ότι οι φλεγμονές αποτελούν ένα ζήτημα που θεωρείται αρκετά κρίσιμο για την πρόκληση θανατηφόρων παθήσεων, όπως είναι η άνοια, και η διατροφή της Τανζανίας βρέθηκε να έχει πολύ ευεργετικό αποτέλεσμα στην πρόληψη αυτής.

Οι πρωτεΐνες στο αίμα που συνδέονται με μια ομάδα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και της αντίστασης στην ινσουλίνη, μειώθηκαν επίσης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 77 υγιείς άνδρες από αστικές και αγροτικές περιοχές της βόρειας Τανζανίας. Κάποιοι, που συνήθως τρέφονταν ακολουθώντας την παραδοσιακή διατροφή, δοκίμασαν να καταναλώσουν φαγητό δυτικού τύπου για δύο εβδομάδες. Έτρωγαν γεύματα που περιλάμβαναν ψητό μοσχάρι και πουρέ πατάτας για βραδινό και αυγό και πατάτες τηγανητές για μεσημεριανό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συμπεράσματα της νέας έρευνας

Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που πέρασαν στη δυτική διατροφή παρουσίασαν αύξηση των φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα τους, παράλληλα με την ενεργοποίηση βιολογικών διεργασιών που συνδέονται με ασθένειες σχετιζόμενες με τον τρόπο ζωής. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους συστήματος ανταποκρίνονταν επίσης λιγότερο αποτελεσματικά στους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Εν τω μεταξύ, όσοι μεταπήδησαν σε μια παραδοσιακή αφρικανική διατροφή ή κατανάλωσαν τον χυλό με ζύμωση παρουσίασαν μείωση των φλεγμονωδών δεικτών. Ορισμένες από αυτές τις επιδράσεις παρέμειναν ακόμη και τέσσερις εβδομάδες αργότερα, υποδεικνύοντας ότι οι βραχυπρόθεσμες διατροφικές αλλαγές μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιδράσεις.

Ποια είναι η διάσημη διατροφή της Τανζανίας;

Η διατροφή που δοκιμάστηκε στη μελέτη ήταν αντιπροσωπευτική της παραδοσιακής κουζίνας των Chagga, οι οποίοι ζουν στις πλαγιές του όρους Κιλιμάντζαρο.

Η κουζίνα τους είναι σε μεγάλο βαθμό φυτική, με συστατικά όπως τα plantains (μπανάνες που μαγειρεύονται), τα φασόλια, το κεχρί και το σόργο, καθώς και τρόφιμα ζύμωσης με προβιοτικά και φρούτα και λαχανικά πλούσια σε πολυφαινόλες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα βασικό πιάτο, το kiburu -ένας χυλός αποτελούμενος από έναν πράσινο τύπο μπανάνας και φασόλια-, ήταν μεταξύ των συνταγών που προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες.

Ο δρ Quirijn de Mast, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, συμπέρανε ότι και άλλες κουζίνες στην ήπειρο μπορεί να προσφέρουν παρόμοια οφέλη.

«Η μεσογειακή διατροφή έχει μελετηθεί εκτενώς, αλλά η διατροφή της αφρικανικής κληρονομιάς κρύβει ανεκμετάλλευτες δυνατότητες για την προαγωγή της υγείας», δήλωσε.

«Αυτές οι δίαιτες είναι ποικίλες, πλούσιες σε φυτικές ίνες και διαθέτουν μοναδικά τρόφιμα που μπορεί να προσφέρουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα για την υγεία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με την παραδοσιακή διατροφή των αφρικανικών χωρών

«Προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε άλλες παραδοσιακές διατροφές, όπως η ιαπωνική ή η μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο, υπάρχουν εξίσου πολλά να μάθουμε από τις παραδοσιακή αφρικανική διατροφή, ιδίως τώρα, καθώς ο τρόπος ζωής σε πολλές αφρικανικές περιοχές αλλάζει ραγδαία και οι ασθένειες αυξάνονται. Η πλούσια ποικιλομορφία της Αφρικής σε παραδοσιακές δίαιτες προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για να αποκτήσουμε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι τροφές επηρεάζουν την υγεία», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο De Mast βρίσκει αξιοσημείωτο το πόσο σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της διατροφής, ακόμη και μετά από μόλις δύο εβδομάδες:

«Η αφρικανική διατροφή περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά, φρούτα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Η μελέτη μας αναδεικνύει τα οφέλη αυτών των παραδοσιακών τροφίμων για τις φλεγμονές και τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα.

Ταυτόχρονα, δείχνουμε πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι μια ανθυγιεινή δυτική διατροφή. Αποτελείται συνήθως από επεξεργασμένα και υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα, όπως οι τηγανητές πατάτες και το λευκό ψωμί, με υπερβολικό αλάτι, εξευγενισμένα σάκχαρα και κορεσμένα λίπη. Η φλεγμονή βρίσκεται στη ρίζα πολλών χρόνιων παθήσεων, γεγονός που καθιστά τη μελέτη αυτή εξαιρετικά σημαντική και για τις δυτικές χώρες».

Πράσινος χυλός από μπανάνες Αντιλλών και φασόλια (kiburu), μια βασική τροφή στο Κιλιμάντζαρο

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. φασόλια (μουλιασμένα όλη τη νύχτα)
  • Περίπου 10 μπανάνες Αντιλλών
  • Μια πρέζα αλάτι και μαγειρική σόδα

Εκτέλεση

– Στραγγίστε τα μουλιασμένα φασόλια, τοποθετήστε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε τα με νερό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

– Αφήστε τα να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν στην αφή.

– Ενώ τα φασόλια βράζουν, καθαρίστε τις πράσινες μπανάνες και κόψτε τις σε μικρούς κύβους. Προσθέστε τους κύβους στην κατσαρόλα με τα φασόλια που βράζουν.

– Πασπαλίστε με μια πρέζα αλάτι για γεύση. Προσθέστε μια πρέζα σόδα που έχετε ανακατέψει μέσα σε λίγο νερό.

– Σιγοβράστε το μείγμα για άλλα 30 λεπτά μέχρι τα φασόλια και οι μπανάνες να μαγειρευτούν πλήρως και να μαλακώσουν.

Για το σερβίρισμα

– Μόλις μαγειρευτεί, πολτοποιήστε απαλά το μείγμα σε χοντροκομμένο χυλό. Προσαρμόστε τη συνοχή όπως επιθυμείτε.

– Σερβίρετε με αβοκάντο, αγγούρι και καρότο, μπορείτε επίσης να προσθέσετε σπανάκι.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Λευκό vs καστανό ρύζι: Βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, βαρέα μέταλλα – Οφέλη και κίνδυνοι

Υπάρχουν πολλά είδη ρυζιού, αλλά ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας τους, χωρίζονται σε δύο ομάδες: …

Daily-News.GR