Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση ή πρώιμη άνοια, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 71% των ασθενών που έτρωγαν υγιεινά, ασκούνταν τακτικά και ασχολούνταν με τη διαχείριση του στρες, κατάφεραν να σταθεροποιήσουν ή ακόμη και να βελτιώσουν τα συμπτώματα της άνοιας χωρίς τη χρήση φαρμάκων.
Αντίθετα, το 68% των ασθενών που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου και δεν υιοθέτησαν αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, παρουσίασαν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσο περισσότερο οι ασθενείς άλλαζαν τη ζωή τους, κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές και παραμένοντας σταθεροί σε αυτές, τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος για τον εγκέφαλό τους.
Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν αντίκτυπο στην εξέλιξη της άνοιας και του Αλτσχάιμερ, δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές μελέτησαν 51 άτομα με διάγνωση ήπιας γνωστικής εξασθένησης ή πρώιμης άνοιας λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ. Τους μοίρασαν τυχαία είτε στην ομάδα αλλαγής του τρόπου ζωής είτε στην ομάδα ελέγχου.
Τα άτομα που ανήκαν στην ομάδα αλλαγής του τρόπου ζωής συμμετείχαν σε ένα εντατικό πρόγραμμα με τέσσερα στοιχεία:
- Διατροφή με προϊόντα ολικής άλεσης και πολλές φυτικές ίνες, φτωχή σε επιβλαβή λιπαρά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, αλκοόλ και γλυκαντικά.
- Μέτριας έντασης αερόβια άσκηση και προπόνηση με αντιστάσεις τουλάχιστον για μισή ώρα κάθε μέρα.
- Διαχείριση του άγχους, συμπεριλαμβανομένου του διαλογισμού, των διατάσεων και των αναπνοών, για μία ώρα την ημέρα.
- Ένταξη σε ομάδες υποστήριξης για τους ασθενείς και τους συντρόφους τους για μία ώρα τρεις φορές την εβδομάδα.
Μετά από 20 εβδομάδες τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές διαφορές στην ομάδα των αλλαγών στον τρόπο ζωής σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, τόσο στην εγκεφαλική λειτουργία όσο και σε βιοδείκτες στο αίμα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως η πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές.
Τα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς βελτιώθηκαν σε όσους έκαναν αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά επιδεινώθηκαν στην ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, τα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς βελτιώθηκαν περισσότερο στα άτομα που ακολουθούσαν με μεγαλύτερη συνέπεια τις αλλαγές.
Αυτή η μείωση του βήτα αμυλοειδούς ήταν ένα στοιχείο που συνέβαλε στην περσινή έγκριση από τον FDA της λεκανεμάμπης (Leqembi) για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, σημείωσαν οι ερευνητές. Το βήτα αμυλοειδές τείνει να σχηματίζει πλάκες στους εγκεφάλους των ασθενών με Αλτσχάιμερ.
Το εντερικό μικροβίωμα των συμμετεχόντων στην ομάδα βελτίωσης του τρόπου ζωής, επίσης βελτιώθηκε, καθώς μειώθηκαν σημαντικά οι μικροοργανισμοί που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και αυξήθηκαν αυτοί που φαίνεται να έχουν προστατευτική επίδραση έναντι της νόσου.
«Υπάρχει απελπιστική ανάγκη για θεραπείες για το Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο ερευνητής Rudolph Tanzi, διευθυντής του Κέντρου McCance για την Υγεία του Εγκεφάλου στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, ένα από τα κλινικά κέντρα διεξαγωγής της μελέτης.
«Οι βιοφαρμακευτικές εταιρείες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια να βρουν φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου, αλλά μόνο δύο φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν εγκριθεί τα τελευταία 20 χρόνια – το ένα εκ των οποίων αποσύρθηκε πρόσφατα από την αγορά και το άλλο είναι ελάχιστα αποτελεσματικό και εξαιρετικά ακριβό ενώ συχνά έχει σοβαρές παρενέργειες, όπως πρήξιμο του εγκεφάλου ή αιμορραγία στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Tanzi.
«Αντίθετα, οι εντατικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που εφαρμόστηκαν σε αυτή τη μελέτη, αποδείχθηκε ότι βελτιώνουν τη νόηση και τη λειτουργία με υποπολλαπλάσιο κόστος και μόνο θετικές επιδράσεις».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s Research and Therapy.
Πηγή