Μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες, π.χ. σε πάσχοντες από επιληψία.
Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα αναλγητικά φάρμακα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα στην καταπολέμηση του πόνου όταν συνδυάζονται με μουσική.
Οι ερευνητές της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής χημείας Γκρέγκορτζ Μπούλατζ, έδειξαν ότι ο συνδυασμός της μουσικής (Μότσαρτ) με ιβουπροφαίνη, ένα κοινό μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ), μείωσε κατά 93% τον πόνο λόγω φλεγμονής, σε σχέση με μόνη τη δράση του φαρμάκου χωρίς μουσική.
Ο συνδυασμός μουσικής και κανναβιδιόλης επέφερε μείωση του πόνου κατά 70%, ενώ πέτυχε και μείωση του οιδήματος κατά 21%, σε σχέση με μόνο το φάρμακο.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι αυτά τα φάρμακα φέρνουν αποτέλεσμα χωρίς μουσική, είναι όμως πιθανό να έχουν τοξικά αποτελέσματα και παρενέργειες, γι’ αυτό στοχεύουν το συνδυασμό σωστού φαρμάκου με μουσική, ώστε να μη χρειάζεται η ίδια δόση φαρμάκου για να πετύχουν την αναλγητική δράση.
Η μελέτη έγινε σε ποντίκια και δεν είναι γνωστό προς το παρόν κατά πόσο ο συνδυασμός φαρμάκων-μουσικής θα είναι εξίσου αποτελεσματικός και στους ανθρώπους, κάτι που θα μελετηθεί στο μέλλον.
«Αν μπορούσαμε να συνδυάσουμε τη μουσική και άλλες μη φαρμακευτικές θεραπείες σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και τις δίναμε μαζί με τα φάρμακα, αυτό θα ήταν πιθανώς καλύτερο από τα σκέτα φάρμακα, όσον αφορά τη θεραπεία του πόνου», εκτίμησε ο Μπούλατζ.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Neurology.
Διαβάστε επίσης:
Μουσική και σεξ ενεργοποιούν την ίδια περιοχή του εγκεφάλου!
Ένα κονσέρτο κλασικής μουσικής μειώνει το στρες
Έρευνα: Ποιο είδος μουσικής προτιμούν οι… ψυχοπαθείς
Πηγή