Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Η σωματική αδράνεια για δύο εβδομάδες έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία

Η έλλειψη άσκησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά.

Ωστόσο, νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, δείχνει πως ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί ακόμη και μετά από δύο εβδομάδες σωματικής αδράνειας.

Στόχος των ερευνητών ήταν να εξετάσουν με ποιο τρόπο επιδρούν στον οργανισμό δύο εβδομάδες αποχής από σωματική δραστηριότητα. Στη μελέτη συμμετείχαν 28 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 25 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίοι είχαν μέσο δείκτη μάζας σώματος 25 kg/m2 και έφταναν το στόχο των 10.000 βημάτων καθημερινά. Από τους εθελοντές, ζητήθηκε να ελαττώσουν το συνολικό αριθμό βημάτων σε 1.500 βήματα ανά ημέρα για διάστημα 2 εβδομάδων, ενώ πραγματοποιήθηκε εκτενής αξιολόγηση δεικτών υγείας πριν την έναρξη και μετά το τέλος της μελέτης.

Συνολικά, ο χρόνος ενασχόλησης με σωματική δραστηριότητα μειώθηκε από 161 λεπτά ανά ημέρα σε 36 λεπτά, ενώ αντίστοιχα, ο καθιστικός χρόνος αυξήθηκε κατά 129 λεπτά. Η παραπάνω μείωση στα επίπεδα άσκησης οδήγησε σε απώλεια μυϊκής μάζας και αύξηση του ποσοστού σωματικού λίπους.

Επιπλέον, η αποχή από τη σωματική δραστηριότητα φάνηκε να επιδρά αρνητικά και στη φυσική κατάσταση των εθελοντών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν τη σπουδαιότητα της συστηματικής ενασχόλησης με κάποια μορφή άσκησης καθώς και το πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγονται παρατεταμένες χρονικές περίοδοι σωματικής αδράνειας.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν μετά από μόλις δύο εβδομάδες αποχής από άσκηση, μπορεί να συμβάλλουν σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών.

Πηγή: neadiatrofis.gr

localStorage.clear();


Πηγή