Πέμπτη , 7 Νοέμβριος 2024

Η ταχύτητα ανάγνωσης «προβλέπει» το Αλτσχάιμερ

Η ταχύτητα επεξεργασίας των λέξεων που διαβάζει κανείς από ένα βιβλίο, μια εφημερίδα ή και μια οθόνη αποτελεί αξιόπιστο δείκτη πρόβλεψης του Αλτσχάιμερ, δείχνει νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η μελέτη εστίασε σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI), μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τις ήπιες αλλά αισθητές διαταραχές της μνήμης και άλλων νοητικών ικανοτήτων και η οποία εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 65 ετών.

Αν και τα προβλήματα μνήμης στην MCI δεν είναι τόσο σοβαρά όσο στο Αλτσχάιμερ, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι με MCI θα εκδηλώσουν τελικά Αλτσχάιμερ σε βάθος χρόνου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ (NIA), 8 στους 10 ανθρώπους με ήπια γνωστική εξασθένηση θα διαγνωστούν με Αλτσχάιμερ σε διάστημα 7 ετών από τη διάγνωση της MCI.

Το συμβαίνει όμως στον εγκέφαλο κατά το στάδιο μετάβασης από την ήπια γνωστική εξασθένηση στο Αλτσχάιμερ;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό θέλησαν να δώσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, το Πανεπιστήμιο του Κεντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις μέσα από τη νέα μελέτη τους.

Το σκεπτικό πίσω από τη μελέτη εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Αλί Μαζαχερί από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ: «Εξέχον γνώρισμα του Αλτσχάιμερ είναι η προοδευτική απώλεια των γλωσσικών ικανοτήτων, ωστόσο η ικανότητα επεξεργασίας του λόγου κατά την περίοδο που μεσολαβεί ανάμεσα στην αρχική εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου και στην πλήρη εξέλιξή της έχει ερευνηθεί ελάχιστα στο παρελθόν». Έτσι, συνεχίζει ο Μαζαχερί, «θέλαμε να εξετάσουμε αν παρατηρούνται ανωμαλίες στην εγκεφαλική λειτουργία κατά την επεξεργασία της γλώσσας στους ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση και αν αυτές οι ανωμαλίες αποτελούν ένδειξη για τις πιθανότητες εκδήλωσης Αλτσχάιμερ στο μέλλον».

Κρίσιμης σημασίας η αντίδραση του εγκεφάλου στις λέξεις

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται κατά μέσο 250 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να επεξεργαστεί μια λέξη που διαβάζουμε. Η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά την επεξεργασία των λέξεων είναι δυνατό να αποτυπωθεί με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, το οποίο μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και πραγματοποιείται εφαρμόζοντας ηλεκτρόδια επάνω στο κρανίο.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές έκαναν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα σε 25 ηλικιωμένους ενώ διάβαζαν λέξεις από μια οθόνη υπολογιστή. Στη μελέτη συμμετείχαν υγιείς ηλικιωμένοι, ηλικιωμένοι που είχαν διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση καθώς και ηλικιωμένοι που είχαν διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση και σε βάθος 3 ετών διαγνώστηκαν με Αλτσχάιμερ.

Τα αποτελέσματα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος υπέδειξαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά την επεξεργασία των λέξεων είναι αισθητά πιο αργή στα άτομα που εκτιμάται ότι αργότερα θα εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ, ενώ αντίθετα εκτελείται φυσιολογικά στα άτομα που δεν πλήττονται από τη νευροεκφυλιστική νόσο.

«Τα ευρήματά μας ήταν αναπάντεχα» αναφέρει η Δρ Κατρίν Σέγκερτ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, καθώς «η γλώσσα συνήθως επηρεάζεται από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε πιο προχωρημένα στάδια». Όπως προσθέτει η ερευνήτρια, «πιθανώς η λειτουργία του δικτύου που ελέγχει την επεξεργασία της γλώσσας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης για την αναγνώριση των ασθενών με ήπια γνωστική εξασθένηση που είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ».

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Neuroimage Clinical.

Διαβάστε επίσης:

Κακή μνήμη: 5 σημάδια ότι αποτελεί προάγγελο Αλτσχάιμερ

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για τους ηλικιωμένους με κακή όσφρηση

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Πέντε άγνωστοι παράγοντες που συμβάλλουν στη νόσο


Πηγή