Ένα ακόμη βήμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής έκαναν βιολόγοι και μηχανικοί στις ΗΠΑ, οι οποίοι δημιούργησαν μια μικρή φορητή συσκευή (βιοαντιδραστήρα), που πυροδότησε τη μερική αναγέννηση των ποδιών σε ακρωτηριασμένους ενήλικους βατράχους.
Η συσκευή, η οποία εφαρμόζεται στην περιοχή του τραύματος του ακρωτηριασμένου άκρου, παρέχει τοπικά την ορμόνη προγεστερόνη επί 24 ώρες και βοηθά να ξεκινήσει η διαδικασία αναδημιουργίας του ιστού και, τελικά, της μερικής αναγέννησης του ποδιού.
Η προγεστερόνη -που είναι γνωστή περισσότερο για το ρόλο της στην εγκυμοσύνη- προωθεί την αποκατάσταση και αναγέννηση των νεύρων, των αιμοφόρων αγγείων και των οστών, καθώς επίσης και τη θετική ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτή την αναγεννητική διαδικασία.
Αν και οι άνθρωποι δεν είναι… βάτραχοι, η ανακάλυψη βοηθά να κατανοηθεί καλύτερα η βιολογική διαδικασία της αναγέννησης των μερών του σώματος από ορισμένα ζώα και -το κυριότερο- μπορεί μελλοντικά να ανοίξει το δρόμο για ανάλογες θεραπείες σε ανθρώπους.
Αρκετά ζώα είναι σε θέση να αναγεννούν κομμένα μέρη του σώματός τους. Μερικά, μάλιστα, όπως κάποια σκουλήκια και «αγγούρια της θάλασσας», είναι ικανά να αναγεννούν ολόκληρους τους οργανισμούς τους, όταν κοπούν σε κομμάτια. ‘Αλλα είδη το κάνουν για επιμέρους τμήματά τους, όπως για παράδειγμα, οι σαύρες αναγεννούν την κομμένη ουρά τους, κάποια καβούρια τις δαγκάνες τους και τα ελάφια τα κέρατά τους.
Μερικοί βάτραχοι αναγεννούν τα πόδια τους, αλλά μόνο όταν είναι ακόμη σε πολύ νεανικό στάδιο της ανάπτυξής τους και όχι μετά την ενηλικίωσή τους. Η νέα συσκευή κατάφερε να πετύχει την αναγέννηση των πίσω ποδιών σε ενηλίκους αφρικανικούς βατράχους (Xenopus laevis), που λόγω ηλικίας είχαν πλέον χάσει αυτή τη φυσική ικανότητα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ταφτς της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα δρα Σέλια Χερέρα-Ρινκόν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell Reports».
Η νέα συσκευή, που παράγεται από σιλικόνη σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, περιέχει μια πρωτεϊνική κολλώδη υδρογέλη από πολυμερή υλικά, η οποία εφαρμόζεται απευθείας στο τραύμα και επιτρέπει τη μεταφορά της προγεστερόνης και άλλων χρήσιμων ουσιών στο σημείο του ακρωτηριασμού.
Σε εξέλιξη βρίσκονται πειράματα με μεγαλύτερα θηλαστικά πειραματόζωα, αρχής γενομένης με ποντίκια.
localStorage.clear();
Πηγή