Ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπει η ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επισημαίνει τους βασικούς κανόνες για την πρόληψη της θερμοπληξίας.
Λεπτομερώς οι οδηγίες αναφέρονται στη σχετική εγκύκλιο Δ1α/Γ.Π. οικ. 43354, 6/6/2018.
Σύμφωνα με τη ΓΓΔΥ, τα αρχικά συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.
Οι πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή σε νοσηλευτικά ιδρύματα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα με μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, στις μασχάλες και στη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λπ.
Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής: ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
- Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως,
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας,
- Πρόσληψη άφθονων υγρών,
- Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών,
- Ολιγοθερμιδική δίαιτα,
- Συχνά λουτρά.
Προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή:
- Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
- Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.
- Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους.
Τέλος, η ΓΓΔΥ επισημαίνει πως δεν εγκαταλείπουμε ευάλωτους συνανθρώπους μας μόνους στην τύχη τους τις ώρες του καύσωνα.
Πηγή