Οι οδηγίες προς τις νέες μητέρες είναι σαφείς και υπογραμμίζουν την ανάγκη να θηλάσουν το μωρό τους, καθώς τα οφέλη του μητρικού γάλακτος είναι πολλά και πολύ σημαντικά.
Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης ο θηλασμός προστατεύει και από δυνητικά επικίνδυνους ιούς, κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τους τύπους και τον αριθμό των ιών στα πρώτα και σε επόμενα κόπρανα εκατοντάδων νεογέννητων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μποτσουάνα.
Αμέσως μετά τη γέννηση, τα μωρά είχαν ελάχιστα ή καθόλου ίχνη ιών ή βακτηρίων, αλλά ο αριθμός τους αυξήθηκε όταν τα μωρά ήταν ενός μηνός, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Στην πλειοψηφία τους οι πρώτοι ιοί ήταν ευεργετικοί, ενώ όσοι μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες ήταν πιο εμφανείς από την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, ο θηλασμός κατέστειλε τη συσσώρευση δυνητικά επικίνδυνων ιών στα μωρά και στις δύο χώρες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι το μητρικό γάλα σε συνδυασμό με γάλα – φόρμουλα εξακολουθεί να προσφέρει περισσότερη προστασία από επικίνδυνους ιούς από ό,τι το γάλα – φόρμουλα μόνο.
«Αυτά τα ευρήματα μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί μερικά μωρά αρρωσταίνουν και αναπτύσσουν απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις τους πρώτους μήνες της ζωής τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Frederic Bushman, πρόεδρος του τμήματος Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες ο θηλασμός παίζει σημαντικό ρόλο στην αλληλεπίδραση βρεφών και μικροβίων και θα μπορούσε να βοηθήσει στην χάραξη στρατηγικών για την πρόληψη πρώιμων γαστρεντερικών διαταραχών και να ενθαρρύνει τις μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους, ακόμη και αν αναμιγνύουν το μητρικό γάλα με το γάλα – φόρμουλα, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
Θηλασμός: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο παιδικού εκζέματος
Θηλασμός & πρόληψη παχυσαρκίας: Ποια παιδιά τον έχουν περισσότερο ανάγκη
Προλακτίνη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 η ορμόνη του θηλασμού
Πηγή