Τρίτη , 17 Δεκέμβριος 2024

Θολή όραση, ποια ασθένεια μπορεί να ευθύνεται και ποιες οι επεμβατικές λύσεις

Το πιο συχνό σύμπτωμα, το οποίο θα πρέπει να σας κάνει να υποψιαστείτε ότι πάσχετε από αστιγματισμό είναι η θολή όραση μόνο στις μακρινές, μόνο στις κοντινές ή και στις 2 αποστάσεις ταυτόχρονα.

Ο αστιγματισμός οφείλεται ως επί το πλείστον στην κατασκευή του κερατοειδούς (μπροστινή στιβάδα του οφθαλμού) και εν μέρει στην κατασκευή του κρυσταλλοειδούς φακού (εσωτερικά του οφθαλμού).

Ένα ωραίο παράδειγμα για να αντιληφθεί κάποιος πως είναι κατασκευασμένος ένας αστιγματικός κερατοειδής, είναι η σύγκριση της μπάλας του μπάσκετ και αυτής του ράγκμπι.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε, ότι ο αστιγματικός κερατοειδής αποτελείται στην πρόσθια επιφάνειά του από μεσημβρινούς διαφορετικής καμπυλότητας, σε αντίθεση με τον κερατοειδή χωρίς αστιγματισμό, στον οποίο όλοι οι μεσημβρινοί έχουν την ίδια καμπυλότητα.

Μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει μεσημβρινός, εάν συγκρίνουμε την επιφάνεια του κερατοειδούς με ένα ρολόι χειρός και σχεδιάσουμε μια νοητή γραμμή μεταξύ της 12ης και 6ης ώρας ή μεταξύ της 3ης και 9ης ώρας. Αυτές οι γραμμές αποτελούν 2 μεσημβρινούς.

Με βάση τα παραπάνω ο αστιγματισμός διακρίνεται σε ομαλό και ανώμαλο. Στον ομαλό αστιγματισμό ο πιο κυρτός μεσημβρινός τέμνεται κάθετα με τον πιο επίπεδο μεσημβρινό, ενώ στον ανώμαλο αστιγματισμό δεν υφίσταται κάτι τέτοιο.

Οι περισσότεροι αστιγματισμοί είναι ομαλοί και δεν εξελίσσονται πέρα από τη προσχολική ηλικία. Οι ανώμαλοι αστιγματισμοί (π.χ. στον κερατόκωνο) εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία και εξελίσσονται περίπου μέχρι τα 40.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί αστιγματισμός και σε μεγάλες ηλικίες κατά τη δημιουργία καταρράκτη. Πολλοί αστιγματισμοί μικρού βαθμού δεν ενοχλούν τους ασθενείς, οπότε παραμένουν χωρίς διόρθωση.

Σε μεγαλύτερους βαθμούς όμως και ειδικά αν συνυπάρχει μυωπία ή υπερμετρωπία, φαινόμενο πολύ συχνό, ο αστιγματικός ασθενής θα αναζητήσει τη συμβουλή οφθαλμιάτρου λόγω της θαμπής όρασης.

Η θολή όραση οφείλεται στο ότι λόγω της ανισοκαμπυλότητας του κερατοειδούς ή του  φακού, το είδωλο εστιάζεται σε 2 διαφορετικά σημεία τα οποία περιγράφονται παρακάτω.

Ο αστιγματισμός διακρίνεται σε

matia4

  1. Απλό μυωπικό αστιγματισμό: Το ένα σημείο εστιάζεται επάνω και το άλλο μπροστά από τον αμφιβληστροειδή
  2. Απλό υπερμετρωπικό αστιγματισμό: Το ένα σημείο εστιάζεται επάνω και το άλλο πίσω από τον αμφιβληστροειδή
  3. Σύνθετο μυωπικό αστιγματισμό: Και τα 2 σημεία εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή
  4. Σύνθετο υπερμετρωπικό αστιγματισμό: Και τα 2 σημεία εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή
  5. Μεικτό Αστιγματισμό: Το 1 σημείο εστιάζεται μπροστά και το άλλο πίσω από τον αμφιβληστροειδή

Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας  αστιγματισμού

matia5

Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Νίκα MD FEBO-Χειρουργό Οφθαλμίατρο, η αιτιολογία εμφάνισης ομαλού αστιγματισμού δεν είναι γνωστή. Αντίθετα στους ανώμαλους αστιγματισμούς η αιτία είναι συνήθως γνωστή, όπως ουλές και εκφυλιστικές παθήσεις κερατοειδούς, προχωρημένα πτερύγια και ο κερατόκωνος.

Η διάγνωση αστιγματισμού γίνεται από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο με μέτρηση της οπτικής οξύτητας, όπως πραγματοποιείται η διάγνωση μυωπίας και υπερμετρωπίας.

Οι επεμβατικές λύσεις για τη διόρθωση του αστιγματισμού

matia3

Οι προσπάθειες για την επεμβατική και μόνιμη αντιμετώπιση του αστιγματισμού, έχουν ξεκινήσει πάρα πολλά χρόνια πριν. H βελτίωση όμως των αποτελεσμάτων και η κατάληξη σε συγκεκριμένες μεθόδους πραγματοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Το ιατρείο μας εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες επεμβάσεις αφαίρεσης αστιγματισμού οι οποίες πραγματοποιούνται με τα πιο μοντέρνα μηχανήματα που κυκλοφορούν και περιγράφονται στις υπηρεσίες μας.

Οι επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού και είναι η PRK και η Femtolasik, καθώς και στο εσωτερικό του οφθαλμού με ένθεση φακικών αστιγματικών ενδοφακών ή διαθλαστική αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς φακού με ψευδοφακικούς αστιγματιγματικούς ενδοφακούς (RLE ).

Οι μέθοδοι αυτές εφαρμόζονται και για τη διόρθωση μυωπίας ή υπερμετρωπίας. Τις περισσότερες φορές μάλιστα οι παθήσεις αυτές συνυπάρχουν οπότε πραγματοποιείται ταυτόχρονη διόρθωση.

Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως η παγκόσμια οφθαλμολογική έρευνα έχει οδηγήσει σε τεράστιες επιτεύξεις στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής διόρθωσης αστιγματισμού είτε απλού, είτε σε συνδυασμό με μυωπία και υπερμετρωπία.

Στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι η μακρόχρονη χρήση φακών επαφής κρύβει πολύ περισσότερους κινδύνους, λόγω μολύνσεων, ξηροφθαλμίας και δυσανεξίας σε σχέση με μία διαθλαστική επέμβαση.

Ειδικά η Femto-lasik και η PRK αποτελούν τις πιο ασφαλείς επεμβάσεις στην ιατρική, με ελάχιστο χρόνο διάρκειας, εγγυημένα μετεγχειρητικά αποτελέσματα και ικανοποίηση των υποβληθέντων σε επέμβαση «ασθενών».

blbxan0g

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα www.medifeye-institute.gr ή επικοινωνήστε με τον κο Σπύρο Νίκα, MD FEBO – Χειρουργός Οφθαλμίατρος στο 210 8013793 – 794


Πηγή