Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό, ακριβώς κάτω από τον λάρυγγα.
Μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνος για την παραγωγή διαφόρων ορμονών και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων ενέργειας, στον μεταβολισμό και στην ανάπτυξη των κυττάρων.
Παρά το μικρό του μέγεθος, η επίδρασή του στον οργανισμό όταν δεν λειτουργεί σωστά είναι τεράστια.
Όταν η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα επιβραδύνεται, κατάσταση γνωστή ως υποθυρεοειδισμός, αυξάνεται το σωματικό βάρος, εντείνεται το αίσθημα της κόπωσης και εκδηλώνονται συμπτώματα κατάθλιψης. Επίσης, ο υποθυρεοειδισμός συνεπάγεται ότι ο οργανισμός δυσκολεύεται να απορροφήσει βιταμίνες και μέταλλα που λαμβάνονται μέσω της διατροφής, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις.
Επιπρόσθετες συνέπειες του υποθυρεοειδισμού είναι η αποδυνάμωση της μνήμης, η έλλειψη συγκέντρωσης, η ξηρότητα του δέρματος και η ευθραυστότητα των νυχιών, ενώ δεν αποκλείεται επίσης να εκδηλωθούν διαταραχές του κύκλου της περιόδου και προβλήματα γονιμότητας. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Η μειωμένη παραγωγή ορμονών που χαρακτηρίζει τον υποθυρεοειδισμό διορθώνεται μέσω της λήψης φαρμάκων και συγκεκριμένα θυροξίνης.
Δείτε κι αυτό:
Υποθυρεοειδισμός: Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε (pics)
Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς: Εννέα ανησυχητικά σημάδια που στέλνει ο θυρεοειδής (pics)
Πηγή