Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια διαταραχή που προκαλεί πόνο και ευαισθησία σε όλο το σώμα, καθώς και άλλα προβλήματα όπως κόπωση, προβλήματα στον ύπνο και «ομίχλη εγκεφάλου» (σύγχυση και μείωση της πνευματικής διαύγειας).
Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με ινομυαλγία να διαχειριστούν τον χρόνιο πόνο τους και να αλλάξει σταδιακά το κύκλωμα επεξεργασίας του πόνου στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από οκτώ συνεδρίες γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), οι ασθενείς με ινομυαλγία ένιωσαν λιγότερο επιβαρυμένοι από τον πόνο και τα άλλα συμπτώματα του συνδρόμου στην καθημερινότητά τους. Αυτό οφειλόταν εν μέρει σε αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αυτογνωσία και την επεξεργασία του πόνου.
Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι τα συμπτώματα της ινομυαλγίας βρίσκονται «στο κεφάλι» των πασχόντων. Βρίσκονται όμως στον εγκέφαλό τους.
«Όλος ο πόνος βρίσκεται στον εγκέφαλο και η ψυχοθεραπεία μπορεί να τον βοηθήσει να αισθάνεται λιγότερο πόνο», δήλωσε ο Robert Edwards, ανώτερος ερευνητής και κλινικός ψυχολόγος στο Mass General Brigham στη Βοστώνη.
«Δεν είναι μόνο ο πόνος. Είναι μια πληθώρα συμπτωμάτων», δήλωσε η ρευματολόγος Δρ. Lenore Brancato.
Εξαιτίας αυτού, τα άτομα με ινομυαλγία χρειάζονται συνήθως πολλές και διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση του ύπνου, της φυσικοθεραπείας και των πρακτικών διαλογισμού, όπως είναι το τάι τσι και οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας.
Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο.
«Οι άνθρωποι καταβάλλονται τόσο πολύ από τον πόνο, που καταλήγουν να μην μπορούν να κάνουν τίποτα. Μηρυκάζουν διαρκώς τα συμπτώματά τους και αισθάνονται απομονωμένοι γιατί κανείς δεν τους καταλαβαίνει. Η ψυχοθεραπεία “επικυρώνει τον πόνο”, αλλά διδάσκει στους ανθρώπους πώς να αλλάζουν τις αντιδράσεις τους σε αυτόν. Όταν συμβεί αυτό, οι άλλες θεραπείες που δοκιμάζουν οι άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα: η φυσικοθεραπεία ή η ήπια άσκηση στο σπίτι, για παράδειγμα, μπορεί να καταστούν εφικτές επειδή οι αρνητικές σκέψεις δεν στέκονται πλέον εμπόδια» αναφέρουν οι ερευνητές.
Ο Edwards και οι συνεργάτες του μελέτησαν 98 γυναίκες με ινομυαλγία. Η πάθηση είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
Οι ασθενείς μοιράστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Οι ασθενείς που εντάχθηκαν στη μία ομάδα, συμμετείχαν σε μια συνεδρία γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας μία φορά την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες, ενώ οι ασθενείς που συμμετείχαν στην άλλη ομάδα έλαβαν εκπαίδευση σχετικά με την ινομυαλγία. Όλες οι ασθενείς συνέχισαν να λαμβάνουν τα φάρμακα που τους είχαν συνταγογραφηθεί.
Μέχρι το τέλος της μελέτης, τα μέλη και των δύο ομάδων είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων, αναφέροντας ότι τόσο ο πόνος όσο και τα άλλα συμπτώματα επιδρούσαν λιγότερο στην καθημερινότητά τους.
Όσοι έκαναν ψυχοθεραπεία όμως, είδαν μεγαλύτερη βελτίωση, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι έβαλαν τέλος στον μυρηκασμό και το άγχος που μπορεί να επιδεινώσει την εμπειρία του πόνου.
Οι ασθενείς υποβλήθηκαν επίσης σε εξειδικευμένες μαγνητικές τομογραφίες πριν και μετά τη θεραπεία, οι οποίες έδειξαν ότι στους ασθενείς που έκαναν ψυχοθεραπεία, η υποχώρηση του πόνου συσχετίστηκε με αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα. Πριν από τη θεραπεία, αυτοί οι ασθενείς έδειχναν συνήθως αυξημένη συνδεσιμότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αυτογνωσία και την αίσθηση, κάτι που υποδηλώνει ότι είχαν υπερσυναίσθηση του πόνου τους.
Μετά το τέλος των συνεδριών, ωστόσο, αυτό το υπερδραστήριο κύκλωμα του εγκεφάλου ήταν πιο ήρεμο.
Η προσέγγιση αυτή απαιτεί προσπάθεια. Οι συνεδρίες ψυχοθεραπείας διήρκεσαν 60 έως 75 λεπτά η καθεμία και στη συνέχεια οι ασθενείς έπρεπε να εξασκήσουν τις τεχνικές στο σπίτι.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Arthritis & Rheumatology.
Πηγή