Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Ιχθυέλαια: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος & εγκεφαλικού

Η αύξηση της κατανάλωσης ψαριών ή η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με τα ευρήματα δύο νέων κλινικών δοκιμών από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ήταν ωφέλιμη για την καρδιά τόσο των υγιών ανθρώπων, όσο και αυτών που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού ή καρδιακής νόσου.

Η έρευνα για τη βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 (VITAL) διαπίστωσε ότι οι υγιείς άνθρωποι που έλαβαν συμπλήρωμα ιχθυελαίων υπέστησαν λιγότερα εμφράγματα, ειδικά εάν ήταν Αφροαμερικανοί ή δεν έτρωγαν τακτικά ψάρια.

Ένα άλλο εύρημα της μελέτης ήταν ότι μια συγκεκριμένη μορφή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε άτομα με άκαμπτες αρτηρίες ή άλλους παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς.

Οι δύο μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα ή ο τόνος έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, δήλωσε η Δρ. JoAnn Manson, επικεφαλής του τομέα προληπτικής ιατρικής στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστόνη, η οποία συμμετείχε στη δοκιμή VITAL. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

«Δεν προτείνουμε να αρχίσουν όλοι να παίρνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων. Αναφορικά με τα ωμέγα-3, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να τρώει όσο το δυνατόν περισσότερα ψάρια», δήλωσε η Manson.

«Εάν οι άνθρωποι δεν τρώνε ψάρια, μπορούν να αποκομίσουν οφέλη από τη λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων. Τους προτείνουμε να το συζητήσουν με τον γιατρό τους» πρόσθεσε.

Στην πρώτη έρευνα έλαβαν μέρος περίπου 26.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50 ετών και πάνω, στις ΗΠΑ, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά είτε 1 γραμμάριο ιχθυελαίων είτε βιταμίνη D (2.000 IU) είτε εικονικό φάρμακο.

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό καρδιακών προβλημάτων. Τα συμπληρώματα ιχθυελαίων μείωσαν τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 28% σε μια περίοδο παρακολούθησης πέντε ετών, αλλά δεν είχαν επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρκίνου.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος εμφράγματος διαπιστώθηκε σε όσους έκαναν μειωμένη κατανάλωση ψαριών. Στην ομάδα αυτή παρατηρήθηκε 19% μείωση σε όλα τα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια, καθώς και 40% μείωση των εμφραγμάτων.

Η έρευνα VITAL διαπίστωσε επίσης ότι οι αφροαμερικανικής καταγωγής συμμετέχοντες είχαν 77% χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος λόγω της πρόσληψης ιχθυελαίων. Η μελέτη δεν διαπίστωσε οφέλη για την καρδιά από την λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, μείωσε όμως τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 25%.

Στο πλαίσιο της δεύτερης κλινικής έρευνας (REDUCE-IT), οι ερευνητές εξέτασαν τα οφέλη μιας καθαρής και σταθερής μορφής ωμέγα-3 λιπαρού οξέος, γνωστού ως EPA.Το συμπλήρωμα αυτό χορηγείται με ιατρική συνταγή για την μείωση των τριγλυκεριδίων σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 8.000 ασθενείς που λάμβαναν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψη εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Περίπου 7 στους 10 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν δύσκαμπτες αρτηρίες, ενώ οι υπόλοιποι είχαν διαβήτη και τουλάχιστον έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου για την υγεία της καρδιάς. Τα άτομα που έλαβαν αυτή τη μορφή ιχθυελαίων είχαν 20% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, 31% μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος και 28% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ωφελούν την καρδιά με πολλούς τρόπους, καθώς μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και τη φλεγμονή, προλαμβάνουν την πήξη του αίματος και βοηθούν στη σταθεροποίηση του καρδιακού ρυθμού.

Τα αποτελέσματα των δύο ερευνών θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και θα δημοσιευτούν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές που προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο

Ο ξηρός καρπός που ρίχνει χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Με πόσο περπάτημα θα ρίξετε τα τριγλυκερίδια


Πηγή