Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Κίνδυνος Αλτσχάιμερ: Η σημασία του ύπνου στην εφηβεία

Οι έφηβοι με ασταθές πρόγραμμα ύπνου είναι πιθανό να κινδυνεύουν περισσότερο από Αλτσχάιμερ, συγκριτικά με τους ξεκούραστους συνομηλίκους τους.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, τα παιδιά ηλικίας έως 18 ετών πρέπει να κοιμούνται οκτώ ώρες κάθε βράδυ, κάτι που συχνά δεν καθίσταται δυνατό λόγω των ορμονικών μεταβολών την περίοδο της εφηβείας.

Σύμφωνα ωστόσο με τα ευρήματα νέας μελέτης νευροεπιστημόνων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, οι έφηβοι που μειώνουν τις ώρες ύπνου ή ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ανώμαλη συσσώρευση πλακών (θραυσμάτων αμυλοειδούς βήτα πρωτεΐνης) στον εγκέφαλο, που ανοίγουν το δρόμο για την άνοια.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και το να «παίζει» κανείς μαζί του στην εφηβεία, μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, είναι πιο επικίνδυνο απ’ ότι στην ενήλικη ζωή.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Sigrid Veasey, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Perelman, θέλησαν να εξετάσουν τις επιπτώσεις του χρόνιου λιγοστού ύπνου αλλά και του ύπνου με συχνές αφυπνίσεις στον εγκέφαλο.

Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα του ύπνου, μπορούν να επηρεάσουν όλους τους τομείς της υγείας, από τη γονιμότητα και το στρες μέχρι τον κίνδυνο καρκίνου.

Το βραβείο Νομπέλ Ιατρικής και φυσιολογίας 2017 απονεμήθηκε σε τρεις επιστήμονες για τις ανακαλύψεις τους στους μοριακούς μηχανισμούς που ελέγχουν τον κιρκαδιανό (ή κιρκαδικό ή κιρκάδιο) ρυθμό, δηλαδή το βιολογικό ρολόι φυτών και ζώων.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν ότι το βιολογικό μας ρολόι προσαρμόζεται προκειμένου να συμβαδίζει με τον κύκλο του φωτός (μέρα-νύχτα) και όταν διαταράσσεται (μέσω π.χ. της εργασίας σε νυχτερινές βάρδιες), έχει περισσότερες επιπτώσεις απ’ όσες γνωρίζαμε

Η μελέτη του Δρ Veasey προσθέτει νέα στοιχεία στη σύνδεση του λιγοστού και κακού ύπνου με τη νευροεκφυλιστική ασθένεια.

Η μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι τόσο ο σύντομος ύπνος όσο και ο ύπνος με συχνές αφυπνίσεις οδήγησε νωρίτερα στην εμφάνιση κινητικών βλαβών.

Παρατηρήθηκε επίσης αυξημένη παθολογία στο «σημείο μηδέν», δηλαδή το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζεται πριν από οποιοδήποτε άλλο από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για την περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται coeruleus και είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των συναισθημάτων.

Συγκεκριμένα, ο λιγοστός ύπνος οδήγησε σε συρρίκνωση των νευρώνων στο συγκεκριμένο σημείο.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Αυξημένος ο κίνδυνος για τους ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Άνοια: Πιο έντονα τα συμπτώματα τον χειμώνα παρά το καλοκαίρι

 


Πηγή