Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Κίνδυνος ουρολοίμωξης από το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα – Τι πρέπει να προσέχετε

Τα πουλερικά που δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς είναι γνωστό πως μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, φαίνεται όμως ότι συνδέονται και με τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ID Week 2017, το βακτήριο εσερίχια κόλι, το οποίο βρίσκεται στο γαστρεντερικό σύστημα πολλών ζώων, μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη.

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια μελέτησαν μεγάλο αριθμό από δείγματα κρέατος και διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένα για τα πουλερικά σχεδόν το 25% των δειγμάτων περιείχαν βακτήρια με το ίδιο γενετικό «αποτύπωμα» που εντοπίστηκε σε δείγματα ούρων ασθενών με ουρολοίμωξη.

Όπως εικάζουν οι επιστήμονες, η ουρολοίμωξη μπορεί να προκληθεί είτε από την κατανάλωση πουλερικών που δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς είτε από την παράλειψη τήρησης των κανόνων χειρισμού του ωμού κρέατος (π.χ. να μην έρχεται σε επαφή με ωμά λαχανικά ή άλλα προϊόντα).

Η νέα έρευνα βασίστηκε σε παλαιότερα ευρήματα που είχαν υποδείξει πως υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ της ανθεκτικής ουρολοίμωξης (δηλαδή της ουρολοίμωξης που δεν αντιμετωπίζεται με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά) και ενός συγκεκριμένου στελέχους του βακτηρίου εσερίχια κόλι.

Από τα 1.200 δείγματα ούρων που αναλύθηκαν συνολικά στο πλαίσιο της έρευνας, σε ποσοστό 21% εντοπίστηκε το βακτήριο εσερίχια κόλι. Επίσης, περίπου το ένα τρίτο (ποσοστό 32%) των κοτόπουλων και το 14% των δειγμάτων γαλοπούλας που μελετήθηκαν κουβαλούσαν στελέχη του βακτηρίου πανομοιότυπα με αυτά που εντοπίστηκαν στα δείγματα ούρων των ασθενών.

«Όταν συγκρίναμε το “αποτύπωμα” του εσερίχια κόλι από τα πουλερικά και από τα δείγματα ούρων των ασθενών με ουρολοίμωξη παρατηρήσαμε αλληλοεπικάλυψη σε ορισμένους γονότυπους (σημ. το σύνολο των γονιδίων ενός οργανισμού)» αναφέρει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Δρ Λι Ράιλι, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Μπέρκλεϋ.

Αν ο ρόλος του εσερίχια κόλι στην ουρολοίμωξη δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως, οι επιστήμονες σε κάθε περίπτωση συνιστούν καλό μαγείρεμα των πουλερικών και σωστό χειρισμό του ωμού κρέατος προκειμένου να αποφεύγονται δυσάρεστα συμπτώματα.

Δείτε κι αυτό:

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να μαγειρεύετε κάθε είδος κρέατος

Γαστρεντερίτιδα από κοτόπουλο: Τι πρέπει να προσέξετε

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε


Πηγή