Ακόμα κι αν τα επίπεδα της κακή χοληστερίνης σας (LDL) είναι φυσιολογικά, το να τα ρίξετε λίγο παρακάτω, σύμφωνα με ειδικούς από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη προστασία του οργανισμού σας από καρδιακά επεισόδια.
Απαραίτητο είναι να προσέξετε ειδικά άμα τα επίπεδα της LDL έχουν ξεπεράσει τα 130 mg/dl. Οι πιθανότητες καρδιακών επεισοδίων θα μειωθούν κατά 20-30% για κάθε μείωση της κακής χοληστερίνης κατά 10%.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να μειώσετε την «κακή» χοληστερίνη, όπως το να χάσετε περιττό βάρος αν χρειάζεται, να γίνετε λίγο πιο δραστήριοι και να επιλέγετε υγιεινές τροφές.
Δείτε 3 συμβουλές που αφορούν τις διατροφικές σας συνήθειες και μπορούν να σας εξασφαλίσουν χαμηλά επίπεδα στη χοληστερίνη σας.
Επιλέξτε τα υγιεινά λιπαρά
Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά, που αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και αποφύγετε τα τρανς λιπαρά, καθώς το μόνο που έχουν ως αποτέλεσμα είναι την αύξηση της «κακής» χοληστερίνης και τη μείωση της «καλής» (HDL). Αντ’ αυτών, επιλέξτε να τα αντικαταστήσετε με ακόρεστα λιπαρά που υπάρχουν σε αφθονία στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και στα φυτικά έλαια. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Επιλέξτε τροφές ολικής άλεσης
Tα ψωμιά, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να βοηθήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να σας κάνουν να νιώθετε πιο χορτάτοι. Ακόμα, οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερίνης.
Κάντε και άλλες υγιεινές επιλογές
Προτιμήστε να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ιδανικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τους χυμούς με συντηρητικά ή τα γλυκά με ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μέλι.
Αν με αυτές τις διατροφικές αλλαγές δεν δείτε διαφορά στα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης (LDL), συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης φαρμακευτικής αγωγής.
Δείτε κι αυτό:
Χοληστερόλη & πρόωρος θάνατος: Οι επικίνδυνες τιμές
Ανεβασμένη χοληστερίνη: Τα σημάδια που φαίνονται στα μάτια (φωτογραφίες)
Ένοχη για καρκίνο η υψηλή χοληστερίνη – Δείτε για ποια μορφή χτυπάει «καμπανάκι»
Πηγή