Τα υψηλά επίπεδα LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), κοινώς γνωστή ως “κακή χοληστερόλη”, αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ο καρδιολόγος δρ. Jens von Beckerath, από το γνωστό κέντρο Cardiologicum Hamburg στη Γερμανία, δημοσίευσε αυτό που ονόμασε “μαύρη λίστα” τροφών, που αυξάνουν την κακή χοληστερόλη, τονίζοντας ποιες διατροφικές επιλογές πρέπει να ελαχιστοποιούνται ή να αποφεύγονται για μια υγιή καρδιά.
Σε αυτό το άρθρο, εξερευνούμε τις τροφές που εντόπισε ο Δρ. Beckerath και πώς συμβάλλουν στα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.
Τι είναι η κακή χοληστερόλη (LDL)
Η LDL χοληστερόλη παίζει βασικό ρόλο στην μεταφορά της χοληστερόλης σε όλο το σώμα, αλλά σε υπερβολικά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιακών παθήσεων.
Οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην υψηλή LDL χοληστερόλη είναι:
- Ανθυγιεινή διατροφή, πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά.
- Καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης.
- Γενετική προδιάθεση και μεταβολικές διαταραχές.
Κατανοώντας τα τρόφιμα που συμβάλλουν στην υψηλή χοληστερόλη LDL, μπορεί ο καθένας να πάρει ενημερωμένες διατροφικές αποφάσεις, για να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς του.
Η μαύρη λίστα τροφών που αυξάνουν την κακή χοληστερόλη
Σύμφωνα με τον δρ. Beckerath, τα παρακάτω τρόφιμα συμβάλλουν σημαντικά στα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο ή να αποφεύγονται πλήρως.
Κατηγορία τροφίμων | Παραδείγματα | Γιατί να τα αποφεύγετε |
Επεξεργασμένα κρέατα | Λουκάνικα, σαλάμια, μπέικον, χοτ ντογκ κλπ. | Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και συντηρητικά, τα οποία συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες |
Τηγανητά φαγητά | Τηγανητές πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο, πατατάκια κλπ. | Περιέχουν τρανς λιπαρά που αυξάνουν την LDL χοληστερόλη και μειώνουν την HDL (“καλή” χοληστερόλη) |
Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά | Γάλα, κρέμα γάλακτος, τυρί, βούτυρο | Η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά αυξάνει τα επίπεδα LDL |
Γρήγορο/πρόχειρο φαγητό (fast food) | Μπέργκερ, πίτσα, τηγανητά σνακ κλπ. | Περιέχουν πολλά ανθυγιεινά λίπη, νάτριο (αλάτι) και επεξεργασμένους υδατάνθρακες |
Αρτοσκευάσματα | Σφολιάτες, κέικ, κρουασάν, μπισκότα κλπ. | Συχνά περιέχουν υδρογονωμένα έλαια που ανεβάζουν την LDL χοληστερόλη |
Κρόκοι αυγών | Ολόκληρα αυγά, πιάτα με βάση τα αυγά | Υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, ιδιαίτερα σε υπερβολική κατανάλωση |
Μαργαρίνες | Επεξεργασμένα αλείμματα, λίπη για μαγείρεμα | Περιέχουν τρανς λιπαρά που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς |
Ζαχαρούχα ποτά | Αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, έτοιμα τσάγια με γεύση | Συμβάλλουν στην αύξηση βάρους και στην αντίσταση στην ινσουλίνη, και τα δύο συνδέονται με την υψηλή χοληστερόλη |
Πώς αυτά τα τρόφιμα συμβάλλουν στην υψηλή χοληστερόλη LDL
- Κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά: Τα κορεσμένα λίπη, που βρίσκονται στα επεξεργασμένα κρέατα και στα πλήρη γαλακτοκομικά, αυξάνουν την LDL χοληστερόλη προάγοντας τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες. Τα τρανς λιπαρά, κοινά στα τηγανητά και στα ψημένα προϊόντα, αυξάνουν την LDL ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την HDL (καλή χοληστερόλη), οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
- Υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη: Τρόφιμα όπως οι κρόκοι αυγών και τα κρέατα οργάνων περιέχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην περίσσεια της κυκλοφορούσας χοληστερόλης LDL σε ευαίσθητα άτομα.
- Επεξεργασμένα σάκχαρα και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Τα ζαχαρούχα ποτά και τα αρτοσκευάσματα συμβάλλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, αυξάνοντας περαιτέρω τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για την μείωση της κακής χοληστερόλης
Η αντικατάσταση των ανθυγιεινών τροφών με εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς την καρδιά μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της LDL χοληστερόλης και στη στήριξη της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.
- Άπαχες πρωτεΐνες: Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα κρέατα με ψητό κοτόπουλο, ψάρι ή πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως φακές και ρεβίθια.
- Καλά λιπαρά: Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για μαργαρίνη και για σνακ τσιμπολογήστε ξηρούς καρπούς και σπόρους με υγιή για την καρδιά λιπαρά.
- Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά: Προτιμήστε άπαχο γάλα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και τυριά με χαμηλά λιπαρά.
- Δημητριακά ολικής αλέσεως: Αντικαταστήστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως βρώμη, κινόα και καστανό ρύζι.
- Φρούτα και λαχανικά: Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών, για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση της περίσσειας χοληστερόλης από το σώμα με φυσικό τρόπο.
Πρακτικές συμβουλές για την μείωση της LDL χοληστερόλης
Για να υποστηρίξετε περαιτέρω την υγεία της καρδιάς και να μειώσετε την κακή χοληστερόλη, εξετάστε τις ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής:
- Ασκηθείτε τακτικά: Στοχεύστε σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα.
- Προσοχή στις μερίδες: Προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων, ειδικά με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες.
- Μείνετε ενυδατωμένοι: Η κατανάλωση άφθονου νερού υποστηρίζει τις μεταβολικές διαδικασίες και τη γενική υγεία.
- Διαβάζετε τις ετικέτες: Αποφύγετε προϊόντα με «μερικώς υδρογονωμένα έλαια» στην λίστα με τα συστατικά.
- Ζητήστε ιατρική συμβουλή: Οι τακτικές εξετάσεις αίματος βοηθούν στην παρακολούθηση της προόδου σας και παρέχουν εξατομικευμένες συστάσεις για τα επίπεδα χοληστερόλης.
Σύνοψη
Η μαύρη λίστα του δρ. Jens von Beckerath με τρόφιμα που αυξάνουν την κακή χοληστερόλη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τις διατροφικές επιλογές που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς. Κατανοώντας τους κινδύνους που σχετίζονται με τα επεξεργασμένα κρέατα, τα τηγανητά τρόφιμα και τα ζαχαρούχα ποτά, ο καθένας μπορεί να κάνει ενημερωμένες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής του, για να φτάσει σε υγιή επίπεδα χοληστερόλης.
Πηγές: abendblatt.de, huffingtonpost.es
Πηγή