Τα προβιοτικά, τα καλά βακτήρια που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ψωμί με προζύμι κλπ., μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επίμονης κακοσμίας του στόματος (χαλίτωση), σύμφωνα με νέα μελέτη.
Αιτία της επίμονης κακοσμίας του στόματος είναι οι πτητικές θειικές ενώσεις, οι οποίες παράγονται από τα βακτήρια του στόματος ως αποτέλεσμα της ανάμειξης βακτηρίων και των υπολειμμάτων τροφών.
Για να την αντιμετωπίσουν, οι περισσότεροι κάνουν στοματικές πλύσεις, μασάνε τσίχλες ή χρησιμοποιούν ξύστρα καθαρισμού της γλώσσας για την απομάκρυνση των βακτηρίων. Σύμφωνα με νέα ευρήματα, τα προβιοτικά μπορούν να αποτελέσουν μια απλούστερη εναλλακτική λύση.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από βάσεις δεδομένων για σχετικές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που δημοσιεύτηκαν έως τον Φεβρουάριο του 2021.
Η σοβαρότητα της κακοσμίας του στόματος των 278 συμμετεχόντων καθορίστηκε από τα επίπεδα πτητικών θειούχων ενώσεων που ανιχνεύθηκαν στο στόμα ή το σκορ OLP, το οποίο μετρά την οσμή της αναπνοής σε διάφορες αποστάσεις από το στόμα.
Οι βαθμολογίες επίστρωσης της γλώσσας και ο δείκτης πλάκας συμπεριλήφθηκαν επίσης στην ανάλυση, επειδή μια βρώμικη γλώσσα και η συσσώρευση πέτρας μεταξύ των δοντιών συχνά θεωρούνται ως κύριες αιτίες δύσοσμης αναπνοής.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι βαθμολογίες OLP μειώθηκαν σημαντικά σε όσους έλαβαν προβιοτικά, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.
Ανάλογη ήταν η επίδραση και στα επίπεδα πτητικών θειούχων ενώσεων που ανιχνεύθηκαν.
Τα προβιοτικά μπορεί να αναστείλουν την αποσύνθεση αμινοξέων και πρωτεϊνών από αναερόβια βακτήρια στο στόμα, περιορίζοντας έτσι την παραγωγή δύσοσμων υποπροϊόντων, εξηγούν οι ερευνητές.
«Αυτή η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση δείχνει ότι τα προβιοτικά (π.χ. Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius και Weissella cibaria) μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της δυσοσμίας του στόματος μειώνοντας τα επίπεδα συγκέντρωσης πτητικών θειούχων ενώσεων βραχυπρόθεσμα, δεν έχουν όμως σημαντική επίδραση στις κύριες αιτίες της δυσοσμίας του στόματος, όπως είναι η πλάκα και η επικάλυψη της γλώσσας», γράφουν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.
Πηγή