Η νικοτίνη είναι ένα γνωστό κατασταλτικό της όρεξης, αλλά έχει πολλούς κινδύνους για την υγεία.
Η τελευταία “μόδα” σε Instagram και TikTok είναι η χρήση μιας καραμέλας νικοτίνης (με την εμπορική ονομασία Zyn) ως κατασταλτικού της όρεξης. Πρόκειται για μία τάση που ονομάστηκε O-Zyn-pic και πλασάρεται ως μια εναλλακτική, χαμηλού κόστους λύση για τα φάρμακα τύπου GLP-1, όπως το Ozempic και το Wegovy.
Διάφοροι χρήστες σε αυτά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) ισχυρίζονται ότι αυτές οι αρωματικές καραμέλες νικοτίνης με κόστος μόλις 5 δολάρια το πακέτο, τους βοήθησαν να χάσουν έως και 13 κιλά.
Ωστόσο, αν και η νικοτίνη μπορεί πράγματι να μειώσει την όρεξη, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με αυτήν την ανησυχητική τάση στα ΜΚΔ και τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τη νικοτίνη.
Κίνδυνοι για την υγεία από αυτό το προϊόν με νικοτίνη
Οι καραμέλες Zyn τοποθετούνται μεταξύ των χειλιών και των ούλων και η νικοτίνη απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος.
“Η νικοτίνη είναι μια εξαιρετικά εθιστική ουσία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική και φυσιολογική εξάρτηση, καθώς και σε συμπτώματα στέρησης κατά τη διακοπή της χρήσης”, επισημαίνει η δρ. Amy Reichelt, επικεφαλής της PurMinds Neuropharma.
Με τα φάρμακα αγωνιστές GLP-1, όπως το Ozempic, να είναι πολύ ακριβά και να συνταγογραφούνται μόνο για ένα υποσύνολο ατόμων, η δρ. Reichelt δεν εκπλήσσεται που ολοένα και περισσότεροι στρέφονται σε προϊόντα νικοτίνης, που είναι άμεσα διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, με (αυτο)σκοπό την απώλεια βάρους.
“Η νικοτίνη μπορεί να επηρεάσει την όρεξη με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της δραστηριότητας στα εγκεφαλικά κυκλώματα επεξεργασίας ανταμοιβής. Αυτό το πετυχαίνει μέσω της αυξημένης απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών και επίσης μέσω της επίδρασης στη δραστηριότητα των ορμονών λεπτίνης και γκρελίνης που ρυθμίζουν την όρεξη”, εξηγεί η δρ. Reichelt.
Ωστόσο, πιστεύει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία δεν αξίζουν τον κόπο. Βραχυπρόθεσμα -λέει ότι- οι τσίχλες νικοτίνης μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από παρενέργειες, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις, όπως:
- ναυτία
- πονοκέφαλο
- ζάλη
- ερεθισμό του λαιμού
- γαστρεντερική δυσφορία
Μακροπρόθεσμα, οι κίνδυνοι μπορεί να είναι πιο σοβαροί:
“Η νικοτίνη μπορεί να έχει οξείες καρδιαγγειακές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για άτομα με υποκείμενες καρδιαγγειακές παθήσεις”, εξηγεί η ίδια.
Η χρήση νικοτίνης σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και διαφόρων τύπων καρκίνου:
Μια μελέτη με 44 από του στόματος προϊόντα νικοτίνης και 2 προϊόντα χωρίς νικοτίνη διαπίστωσε, ότι 26 από τα δείγματα περιείχαν χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο, γνωστές ως νιτροζαμίνες.
Οι τσίχλες και καραμέλες νικοτίνης μπορεί επίσης να βλάψουν την υγεία των δοντιών:
“Τα από του στόματος προϊόντα νικοτίνης περιέχουν κυρίως νικοτίνη, αρωματικές ύλες, ρυθμιστικό pH, παράγοντες πλήρωσης, καθώς και ένα ίχνος τοξικών νιτροζαμινών (TSNAs), μετάλλων και φορμαλδεΰδης. Καθώς η τσίχλα/καραμέλα νικοτίνης συγκρατείται στο στόμα πάνω σε δόντια και ούλα, υπάρχει έρευνα ότι προκαλεί περιοδοντική νόσο και βλάβη στα ούλα, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών ή τερηδόνα”, αναφέρει η δρ. Reichelt.
Συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι όταν εφαρμόζεται επανειλημμένα στην ίδια περιοχή του στόματος, η νικοτίνη μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, την κύρια αιτία απώλειας δοντιών.
Πηγή: healthline.com
Πηγή