Οι γιατροί συνιστούν διατροφικές παρεμβάσεις, όπως η μεσογειακή διατροφή ή η μείωση της πρόσληψης αλατιού, για την προστασία της καρδιάς.
Πολλοί θεωρούν πως τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν ένα πρόσθετο μέτρο για να παραμείνουν υγιείς.
Μετα–ανάλυση ερευνητών από συνεργαζόμενους οργανισμούς στις ΗΠΑ, έδειξε ότι τα συμπληρώματα μπορεί να μην έχουν προστατευτικό αποτέλεσμα για την καρδιά, ενώ ορισμένα ενδέχεται ακόμη και να βλάψουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Οι ειδικοί ανέλυσαν τα δεδομένα από 277 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι.
Εξέτασαν τις επιδράσεις της λήψης 16 συμπληρωμάτων διατροφής και οκτώ διαιτητικών παρεμβάσεων στην καρδιαγγειακή υγεία και τη θνησιμότητα.
Τα συμπληρώματα που μελετήθηκαν ήταν τα εξής: σελήνιο, πολυβιταμίνες, σίδηρος, φολικό οξύ, ασβέστιο, ασβέστιο και βιταμίνη D, βήτα καροτένιο, αντιοξειδωτικά, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας και βιταμίνες Α, Β , Β-6, C, D και Ε.
Οι διαιτητικές παρεμβάσεις περιλάμβαναν: τροποποίηση στα λιπαρά διατροφής, μείωση της πρόσληψης αλατιού (σε άτομα με φυσιολογική και υψηλή αρτηριακή πίεση), μείωση των κορεσμένων λιπαρών, μεσογειακή διατροφή, αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάποιες από αυτές τις παρεμβάσεις είχαν θετικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση λιγότερου αλατιού μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
Διαπίστωσαν επίσης ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου προστατεύουν από έμφραγμα και στεφανιαία νόσο, ενώ η πρόσληψη φολικού οξέος συνδέθηκε με ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Βρήκαν, ωστόσο, πως άλλα συμπληρώματα ή παρεμβάσεις δεν είχαν καμία επίδραση ή ήταν επιβλαβείς.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη πολυβιταμινών, σεληνίου, βιταμίνης Α, βιταμίνης Β – 6, βιταμίνης C, βιταμίνης D, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, φολικού οξέος και σιδήρου δεν προστατεύει σημαντικά από καρδιαγγειακά προβλήματα και πρόωρο θάνατο.
Μετά από μεσογειακή δίαιτα, η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων και άλλων λιπαρών και η αύξηση της ποσότητας ωμέγα-3 και ωμέγα-6 δεν ήταν ευεργετικές.
Αντίθετα, οι άνθρωποι που έλαβαν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν πάντως πως τα συγκεκριμένα ευρήματα αυτά περιορίζονται από την ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων.
Διαβάστε επίσης:
Καρδιακή ανεπάρκεια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ένα τραυματικό γεγονός
Στεφανιαία νόσος: Ο διατροφικός δεκάλογος της πρόληψης
Ο νούμερο 1 παράγοντας που «απειλεί» τη γυναικεία καρδιά
Πηγή