Μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και στεφανιαίας νόσου διατρέχουν όσοι πίνουν συστηματικά καφέ, δείχνουν νέα ερευνητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες διαπιστώνουν τα σημαντικά οφέλη του καφέ για την καρδιαγγειακή υγεία, ωστόσο τα νέα στοιχεία προέρχονται από τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη μελέτη σχετικά με το θέμα αυτό.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο ανέλυσαν τεράστιο όγκο δεδομένων από τη μελέτη Framingham Heart Study, η οποία παρακολουθεί τις διατροφικές συνήθειες και την καρδιαγγειακή υγεία περισσότερων από 15.000 ανθρώπων από τη δεκαετία του 1940.
Στόχος των επιστημόνων αυτή τη φορά ήταν να αναγνωρίσουν νέους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Για τον σκοπό αυτόν, χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της μηχανικής μάθησης, μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που αναζητά μοτίβα σε μεγάλα σύνολα δεδομένων. «Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά με ακρίβεια 100% πολύ πριν συμβεί το επεισόδιο» αναφέρει η βασική συντάκτρια της σχετικής μελέτης, Λώρα Στίβενς, στο ΤΙΜΕ και προσθέτει: «Η πρόκληση βρίσκεται στο γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου που για να ελεγχθεί ο καθένας από αυτούς ξεχωριστά με τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος, οπότε είναι μάλλον κάτι το ανέφικτο».
Στην περίπτωση αυτή, οι υπολογιστές έρχονται να λύσουν τα χέρια των επιστημόνων! Σύμφωνα με την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων, από όλους τους πιθανούς παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη, ο καφές φάνηκε να ξεχωρίζει για τη θετική του συμβολή στην υγεία της καρδιάς. Για κάθε φλιτζάνι καφέ (περίπου 240 ml) που καταναλώνει κανείς, διαπίστωσαν, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού και στεφανιαίας νόσου ήταν μειωμένος κατά 7%, 8% και 5% αντίστοιχα, σε σχέση με την παντελή αποχή από την κατανάλωση καφέ.
Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες που έπιναν καφέ (ποσοστό 97%) κατανάλωναν ένα έως έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα και σύμφωνα με τη Στίβενς δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο το δημοφιλές ρόφημα παρέχει επιπρόσθετα οφέλη σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης.
Αν και η μελέτη δεν αναζήτησε τις αιτίες πίσω από την ευεργετική επίδραση του καφέ, παλαιότερα δεδομένα έχουν υποδείξει ότι οφείλεται τόσο καφεΐνη όσο και σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ουσίες που μας παρέχει.
Δείτε κι αυτό:
Τι πρέπει να προσθέτετε στον καφέ για να «ρίξετε» την πίεση
Χρόνια νεφρική νόσος και προσδόκιμο ζωής: Η συμβολή του καφέ
Γιατί δεν πρέπει να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ;
Πηγή