Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η καθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Νέα έρευνα δείχνει ποιοι είναι αυτοί που επωφελούνται περισσότερο από αυτή την πρακτική. Πρόκειται για όσους ακολουθούν τρόπο ζωής, ο οποίος αυξάνει εξαρχής τις πιθανότητες ανάπτυξης της πάθησης.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει αναλογικά τον σημαντικά αυξημένο κίνδυνο σε όσους έχουν πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Daniel Sikavi, γαστρεντερολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) στη Βοστώνη.
Η ασπιρίνη θεωρείται ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνοντας την παραγωγή προφλεγμονωδών πρωτεϊνών, γνωστών ως προσταγλανδίνες, οι οποίες μπορούν να ευνοήσουν την ανάπτυξη όγκων.
Μπορεί όμως να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες και «η ασπιρίνη πιθανώς προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω πολλαπλών μηχανισμών», σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Δρα Andrew Chan, διευθυντή επιδημιολογίας στο Mass General Cancer Center.
Ωστόσο, ο ρόλος της καθημερινής λήψης ασπιρίνης στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ήταν μια σύνθετη υπόθεση.
Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, μια σημαντική ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, συνέστησε αρχικά τη χορήγηση χαμηλής δόσης (81 χιλιοστόγραμμα) ασπιρίνης σε καθημερινή βάση ως μέσο πρόληψης τόσο των καρδιακών παθήσεων όσο και του καρκίνου του παχέος εντέρου, με βάση ένα ευρύ φάσμα δεδομένων. Το 2016 ωστόσο, ανακλήθηκε η οδηγία, επειδή οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ο κίνδυνος αιμορραγίας από τη μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης, αναιρεί κάθε άλλο όφελος για την υγεία.
Μπορεί τελικά η καθημερινή λήψη ασπιρίνης να ωφελεί κάποιους περισσότερο από άλλους;
Για να το διαπιστώσουν, ο Sikavi και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 108.000 συμμετέχοντες στη Nurses’ Health Study και τη Health Professionals Follow-Up Study.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων ήταν λίγο πάνω από 49 έτη όταν εντάχθηκαν στη μελέτη και οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ εκείνων που λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη με εκείνους που δεν λάμβαναν.
Ως τακτική χρήση ασπιρίνης ορίστηκε η λήψη είτε δύο ή περισσότερων δισκίων τυπικής δόσης (325 mg) την εβδομάδα είτε μιας ημερήσιας χαμηλής δόσης.
Το αποτέλεσμα: Σε διάστημα 10 ετών, σχεδόν το 2% των τακτικών χρηστών ασπιρίνης εμφάνισαν καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με σχεδόν το 3% εκείνων που δεν έπαιρναν το φάρμακο, διαφορά που οι ερευνητές χαρακτήρισαν σημαντική.
Όταν η κατάταξη έγινε με βάση τον υγιεινό/ανθυγιεινό τρόπο ζωής, προέκυψαν ακόμη μεγαλύτερες διαφορές.
Από τους συμμετέχοντες που θεωρήθηκε ότι είχαν τις πιο ανθυγιεινές συνήθειες, το 2,12% των τακτικών χρηστών ασπιρίνης εμφάνισε καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με το 3,4% εκείνων που δεν έπαιρναν ασπιρίνη.
Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε τέτοια διαφορά μεταξύ όσων ακολουθούσαν τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αν έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν 1,5%, αν δεν έπαιρναν, ήταν 1,6%, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Με άλλα λόγια, στην λιγότερο υγιή ομάδα θα χρειαζόταν η θεραπεία 78 ατόμων με καθημερινή λήψη ασπιρίνης για να αποτραπεί ένα κρούσμα καρκίνου του παχέος εντέρου, αριθμός που στην πιο υγιή ομάδα έφτασε τους 909.
Αυτό είναι λογικό, δήλωσε ο Sikavi, καθώς «τα άτομα με πιο υγιεινό τρόπο ζωής έχουν χαμηλότερο αρχικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και, ως εκ τούτου, το όφελος από την ασπιρίνη εξακολουθούσε να είναι εμφανές, αν και λιγότερο έντονο».
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη τους δεν παρακολούθησε τα ποσοστά της κύριας παρενέργειας της ασπιρίνης, της αιμορραγίας.
Τι μπορεί λοιπόν να σημαίνουν όλα αυτά για τους μέσους Αμερικανούς που ανησυχούν για τον καρκίνο του παχέος εντέρου;
«Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να εξετάσουν πιο συστηματικά το ενδεχόμενο να συνιστούν ασπιρίνη σε ασθενείς που ακολουθούν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής», σημείωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Long Nguyen, ερευνητής στο Τμήμα Γαστρεντερολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.
Εάν ένα άτομο επιλέξει να λαμβάνει τακτικά ασπιρίνη, ο Nguyen δήλωσε ότι «με βάση προηγούμενες μελέτες, τα καλύτερα στοιχεία υποστηρίζουν την καθημερινή χαμηλή δόση (81 mg) ασπιρίνης για πρόληψη», αντί για εβδομαδιαίες δόσεις 325 mg.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Oncology.
Πηγή