Τετάρτη , 4 Δεκέμβριος 2024

Καρκίνος εντέρου: Τι περιλαμβάνει η διατροφή πρόληψης

Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του εντέρου στους κάτω των 50 ετών, έχει σημάνει συναγερμό στους γιατρούς, οι οποίοι προτρέπουν τους ανθρώπους να αυξήσουν την πρόσληψη φυτικών ινών και να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, αν θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρων καρκίνων του πεπτικού συστήματος.

Δύο μελέτες του Πανεπιστημίου Flinders επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προστατεύει από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του γαστρεντερικού (GI) -συμπεριλαμβανομένου του εντέρου- και να βελτιώνει την πρόβλεψη αυτών των ασθενειών.

«Έχουμε εντοπίσει πολλές άμεσες συνδέσεις μεταξύ της κακής διατροφής και των καρκίνων του πεπτικού συστήματος», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Yohannes Melaku από το Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών Flinders (FHMRI).

«Είναι σημαντικό ότι διαπιστώσαμε ότι μια διατροφή πλούσια σε καλά λιπαρά και λαχανικά, με ταυτόχρονο περιορισμό της κατανάλωσης σακχάρων και αλκοόλ, θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου. Τα ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα, που χαρακτηρίζονται από υψηλή κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, γρήγορων φαγητών, εξευγενισμένων δημητριακών, αλκοόλ και ζαχαρούχων ποτών, παρουσιάζουν μια ανησυχητική σχέση με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού. Ειδικότερα, διαπιστώσαμε ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, προάγουν υγιή βακτήρια του εντέρου που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Η έμφαση στις φυτικές ίνες και τα υγιεινά λιπαρά θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής όλων μας».

Ενώ υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη ή την καθυστέρηση ορισμένων ασθενειών, οι συγγραφείς αναφέρουν σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Reviews ότι χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές για να διερευνηθεί ο αντίκτυπος που έχει η διατροφή στους καρκίνους και ότι η διατροφή είναι μόνο μια πτυχή της συνολικής υγείας.

Οι γαστρεντερικοί καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος, του λεπτού εντέρου, του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού, ευθύνονται για 1 στις 4 περιπτώσεις καρκίνου και 1 στους 3 θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως.

«Καθώς η ευαισθητοποίηση γύρω από τον καρκίνο του εντέρου αυξάνεται, η έρευνά μας χρησιμεύει ως υπενθύμιση της δύναμης της διατροφής στην πρόληψη των ασθενειών. Τηρώντας υγιεινές διατροφικές πρακτικές, μπορούμε να λάβουμε προληπτικά μέτρα για τη διαφύλαξη της μακροπρόθεσμης υγείας μας», λέει ο Δρ. Melaku.

«Με τον αυξανόμενο αριθμό καρκίνων του πεπτικού συστήματος, όπως ο καρκίνος του εντέρου, που διαγιγνώσκονται παγκοσμίως, και όλο και περισσότερο σε άτομα κάτω των 50 ετών, είναι καιρός να αναλάβουμε δράση για την προστασία της υγείας του πεπτικού συστήματος των ανθρώπων».

Τα ευρήματα υποστηρίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR), οι οποίες συνηγορούν υπέρ μιας διατροφής πλούσιας σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια, περιορίζοντας παράλληλα το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Τα ευρήματά μας όχι μόνο ενισχύουν τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές, αλλά αναδεικνύουν και διατροφικές επιλογές που μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο, όπως είναι η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών», λέει ο Δρ. Melaku.

«Η υγιεινή διατροφή είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να βελτιώσουμε τη συνολική μας υγεία και να μειώσουμε τον κίνδυνο ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων.

«Οι μελέτες μας καταδεικνύουν ότι η διατροφική εκπαίδευση και η προώθηση υγιεινών διατροφικών προτύπων θα μπορούσαν να είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση των κινδύνων καρκίνου του γαστρεντερικού σωλήνα και τη βελτίωση της υγείας των ασθενών. Αν και τα αποτελέσματά μας είναι ελπιδοφόρα, πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά με μεγαλύτερη έμφαση στη διατροφή σε κλινικά περιβάλλοντα με τη χρήση διατροφικών βιοδεικτών για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ διατροφής και καρκίνου του γαστρεντερικού σωλήνα», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Amy Reynolds, συγγραφέας της μελέτης.

«Πρέπει να κατανοήσουμε πώς τα διαφορετικά διατροφικά πρότυπα μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Θέλουμε επίσης να δούμε μια αύξηση της εκπαίδευσης γύρω από την υγιεινή διατροφή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία όσων διατρέχουν κίνδυνο για καρκίνο του γαστρεντερικού σωλήνα», προσθέτει.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στα επιστημονικά έντυπα European Journal of Nutrition και Nutrition Reviews.


Πηγή