Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Καρκίνος μαστού: Ο προστατευτικός ρόλος της βιταμίνης D

Οι γυναίκες που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους για πολλά χρόνια, αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό μετά τα 50, σύμφωνα με ευρήματα νέας μελέτης.

Ο λόγος είναι ότι οι εργαζόμενες σε ανοιχτούς χώρους εκτίθενται σε περισσότερο ηλιακό φως, που ενισχύει τα επίπεδα βιταμίνης D, η οποία ενδεχομένως προστατεύει από τη νόσο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 38.375 γυναίκες κάτω των 70 ετών, που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού.

Συνέκριναν καθεμία από αυτές με 5 γυναίκες που γεννήθηκαν το ίδιο έτος και επέλεξαν τυχαία. Βρέθηκε το ιστορικό πλήρους απασχόλησης και υπολογίστηκε η επαγγελματική έκθεση στο ηλιακό φως.

Αφού ελήφθησαν υπόψη πιθανοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και στον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Ωστόσο, η μακροχρόνια έκθεση συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνο στο μαστό μετά την ηλικία των 50.

Σε αυτές τις γυναίκες, η έκθεση στον ήλιο κατά την ώρα εργασίας επί τουλάχιστον 20 χρόνια, συνδεόταν με 17% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου στο μαστό, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα συσσωρευμένης έκθεσης συνδεόταν με κατά 11% μειωμένες πιθανότητες.

Παρόλο που υπήρχαν ορισμένοι περιορισμοί στη μελέτη, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η συγκριμένη έρευνα δείχνει αντίστροφη σχέση μεταξύ μακροχρόνιας επαγγελματικής έκθεσης στη ηλιακό φως και καθυστερημένης εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Occupational & Environmental Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος μαστού: Η διατροφή που μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας

Καρκίνος μαστού: Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης και θανάτου

Καρκίνος του μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για τον ρόλο του αλκοόλ


Πηγή