Για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους με καρκίνο του μαστού και κατάφεραν να τον νικήσουν, οι ανησυχίες για τυχόν επανεμφάνιση της νόσου στο μέλλον είναι έντονες και δικαιολογημένες.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology έδειξε ότι η επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού είναι συχνότερη σε διάστημα πενταετίας από την πρώτη διάγνωση και κυρίως στα πρώτα ένα με δύο χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η στενή ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη, όμως στο μεταξύ κάθε γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει τα παρακάτω πέντε απλά βήματα για να προστατεύσει τον εαυτό της.
1. Σωματική άσκηση για 150 λεπτά την εβδομάδα
Μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από μερικούς μήνες στο επίσημο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου έδειξε ότι η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 40% μεταξύ των γυναικών με ιστορικό καρκίνου του μαστού. Μεταξύ άλλων, η άσκηση βελτιώνει τα επίπεδα ινσουλίνης, μειώνει την παραγωγή επικίνδυνων ορμονών και ενισχύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Οι μηχανισμοί αυτοί δρουν προληπτικά ενάντια στην εμφάνιση ή την επανεμφάνιση του καρκίνου.
2. Διαχείριση του σωματικού βάρους
Αρκετές γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού παίρνουν κιλά, είτε επειδή η κόπωση της χημειοθεραπείας τις οδηγεί σε μια πιο καθιστική ζωή, είτε επειδή τα φάρμακα που παίρνουν ρίχνουν τον μεταβολισμό τους είτε επειδή το στρες τις ωθεί να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει ότι η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή μετά από αυτή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου και με μειωμένα ποσοστά επιβίωσης. Ο λόγος είναι ότι το λίπος που συσσωρεύεται στο σώμα προωθεί τις φλεγμονές, οι οποίες με τη σειρά τους ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και τα κάνουν πιο επιθετικά. Σημαντικά αυξημένος θεωρείται ο κίνδυνος για τις γυναίκες όταν η αύξηση του βάρους τους ξεπερνά το 10% του συνολικού σωματικού τους βάρους.
3. Αποχή από τα κορεσμένα λιπαρά
Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα, οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά ή γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά είναι πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο του μαστού. Η σχέση μεταξύ καρκίνου και λιπαρών δεν είναι απολύτως σαφής, ωστόσο οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι γυναίκες που περιόρισαν την πρόσληψη θερμίδων από λιπαρά έχασαν επίσης βάρος, μια άλλη στρατηγική που τις βοήθησε να μειώσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.
4. Τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής
Για τις γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, ο γιατρός μπορεί να συστήσει φάρμακα όπως η ταμοξιφαίνη και η ραλοξιφένη, τα οποία μπλοκάρουν τα οιστρογόνα κι έτσι μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκων περίπου κατά 40%, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Η τήρηση της αγωγής για τουλάχιστον μία πενταετία εξασφαλίζει καλύτερα αποτελέσματα, ωστόσο είναι αρκετά δύσκολη για τις ασθενείς λόγω παρενεργειών όπως οι εξάψεις και η απώλεια ερωτικής επιθυμίας. Η διαχείριση αυτών των δυσάρεστων συμπτωμάτων, πάντα υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού, είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί τήρηση της θεραπείας για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται.
5. Αποχή από το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ
Οι δύο αυτές συνήθειες που συμβάλλουν στην εμφάνιση πολλών διαφορετικών μορφών καρκίνου συντελούν, όπως είναι λογικό, και στην επανεμφάνισή του. Για το κάπνισμα συστήνεται παντελής αποχή, ενώ για το αλκοόλ καλό θα είναι οι γυναίκες να μην υπερβαίνουν την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα του ενός ποτού την ημέρα.
Πηγή: health.com
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος μαστού: Οι 3 βασικές στρατηγικές για να μειώσετε τον κίνδυνο
Καρκίνος μαστού: Νέο παράγοντα κινδύνου ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες
Μαστογραφία: Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινάει και γιατί
Πηγή