Η τακτική κατανάλωση αλλαντικών όπως το μπέικον και τα λουκάνικα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα επισκόπηση (μετα-ανάλυση) επιστημονικών μελετών που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Cancer.
Τα νέα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν και να ενισχύσουν την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εκδόθηκε το 2015, σύμφωνα με την οποία τα αλλαντικά έχουν καρκινογόνο δράση, συμβάλλοντας κυρίως στον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Όπως υπέδειξαν τα νέα ευρήματα, οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλλαντικών διατρέχουν κατά 9% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με αυτές που τα καταναλώνουν σπάνια.
Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο καρκίνο του μαστού υπολογίζεται ότι θα εμφανίσουν περίπου 14 στις 100 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μια αύξηση της τάξης του 9% μεταφράζεται σε ένα επιπλέον περιστατικό καρκίνου του μαστού ανά 100 γυναίκες.
Η επισκόπηση βασίστηκε σε 15 παλαιότερες επιστημονικές μελέτες, σε συνολικό δείγμα άνω του ενός εκατομμυρίου γυναικών. Ο ορισμός της υψηλής κατανάλωσης αλλαντικών διέφερε από μελέτη σε μελέτη, με μία από αυτές να θέτει το επικίνδυνο όριο μόλις στα εννέα γραμμάρια αλλαντικών την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο με τρεις φέτες αλλαντικών την εβδομάδα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Να σημειωθεί ότι οι ερευνητές εντόπισαν συσχέτιση μόνο ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και στο επεξεργασμένο κρέας, δηλαδή στα αλλαντικά, και όχι στο φρέσκο κόκκινο κρέας.
Η Δρ Μαριάμ Φαρβίντ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία συμμετείχε στην εκπόνηση της νέας επισκόπησης, συνιστά τη μείωση της κατανάλωσης αλλαντικών και όχι τον πλήρη αποκλεισμό τους από τη διατροφή. Επί του παρόντος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) συνιστά η συνολική κατανάλωση φρέσκου και επεξεργασμένου κρέατος να μην ξεπερνά τα 70 γραμμάρια την ημέρα.
Πηγή: BBC
Δείτε κι αυτό:
Καρκίνος μαστού: 10 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο (εικόνες)
Καρκίνος μαστού: Πόσα φρούτα πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο
Καρκίνος μαστού: Ο κρίσιμος ρόλος της βιταμίνης D
Πηγή