Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πόσα λεπτά άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου

Για τους πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου η καθημερινή άσκηση είναι το καλύτερο φάρμακο, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Αμερικανοί ερευνητές από το Νοσοκομείο «Brigham and Women’s» της Βοστόνης με επικεφαλής τον Δρα Μπρένταν Γκουέρτζιο έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση πάνω από 1.200 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Όπως παρατήρησαν, τα άτομα που γυμνάζονταν καθημερινά είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου, συσχετισμός που ίσχυε ακόμα και όταν οι ειδικοί συνυπολόγισαν παράγοντες, όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, η συνολική κατάσταση της υγείας των ασθενών, άλλες σοβαρές παθήσεις ή το είδος της αντικαρκινικής θεραπείας στην οποία υποβάλλονταν οι πάσχοντες.

Συγκεκριμένα, για τα άτομα που γυμνάζονταν 30 ή περισσότερα λεπτά την ημέρα μειώθηκε κατά 19% ο κίνδυνος θανάτου.

Επιπλέον, πέντε ή περισσότερες ώρες μέτριας, όχι έντονης άθλησης, την εβδομάδα συντελούσαν σε 25% αύξηση του οφέλους επιβίωσης.

 «Το περπάτημα, οι δουλειές στο σπίτι, η κηπουρική είναι μορφές μέτριας σωματικής δραστηριοποίησης», διευκρίνισαν οι επιστήμονες.

Μισή ώρα ενασχόλησης με κάποια εξ αυτών των δραστηριοτήτων μεταφραζόταν σε 16% μείωση της προόδου της ασθένειας, τόνισαν.

«Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η γυμναστική μπορεί να υποκαταστήσει την θεραπεία για παράδειγμα, οι ασθενείς μπορούν να έχουν μια ευρεία γκάμα ωφελειών από 30 λεπτά εκγύμνασης καθημερινά» κατέληξε ο Δρ Γκουερτζιο.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο Γαστρεντερολογικών Καρκίνων στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα συμπτώματα & ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο


Πηγή