Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος μεταξύ των ανδρών παγκοσμίως και μία από τις κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο γενικότερα.
Ωστόσο, πολλοί άνδρες εξακολουθούν να επιλέγουν να αποφεύγουν τον συνήθη έλεγχο προστάτη, μια απόφαση που θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία.
Μια νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας διαπίστωσε, ότι οι άνδρες που παραλείπουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο του προστάτη αντιμετωπίζουν 45% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο. Τα ευρήματα παρέχουν πειστικές αποδείξεις ότι ο τακτικός έλεγχος μπορεί να είναι σωτήριος.
Πώς έγινε και τι αποκάλυψε η μελέτη
Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 12.500 άνδρες που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε εξέταση ρουτίνας για το Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο (PSA). Μεταξύ αυτών:
- 1 στους 6 (περίπου 2.000 άνδρες) επέλεξε να μην πάει σε κανένα από τα ραντεβού για έλεγχο
- Αυτοί οι άνδρες είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη από εκείνους που έκαναν τελικά την εξέταση
- Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (άντρες που δεν προσκλήθηκαν καν για προληπτικό έλεγχο), όσοι παρακολούθησαν προληπτικούς ελέγχους είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη, ενώ όσοι δεν πήγαν σε κανένα ραντεβού ελέγχου είχαν 39% υψηλότερο κίνδυνο
Η μελέτη παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για έως και 20 χρόνια, καθιστώντας την μια από τις πιο ολοκληρωμένες αναλύσεις για τον αντίκτυπο του προστατικού ελέγχου που έχει γίνει ποτέ.
Γιατί έχει σημασία ο προσυμπτωματικός έλεγχος του προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη συχνά εξελίσσεται “σιωπηλά” στα αρχικά του στάδια, χωρίς εμφανή συμπτώματα. Όταν διαγνωστεί έγκαιρα μέσω προληπτικού ελέγχου ρουτίνας, είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος, συχνά πριν εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη.
Ο έλεγχος επιτρέπει:
- Έγκαιρη ανίχνευση επιθετικών όγκων
- Λιγότερο επεμβατικές επιλογές θεραπείας
- Βελτιωμένα αποτελέσματα μακροπρόθεσμης επιβίωσης
Χωρίς προσυμπτωματικό έλεγχο, πολλοί άνδρες μαθαίνουν ότι έχουν καρκίνο του προστάτη μόνο όταν είναι ήδη προχωρημένος, καθιστώντας την επιτυχημένη θεραπεία πιο δύσκολη.
Ποιοι πρέπει να κάνουν προσυμπτωματικό έλεγχο προστάτη και πότε
Οι ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν έλεγχο προστάτη με βάση την ηλικία και τον ατομικό κίνδυνο:
- Άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω – θα πρέπει να ξεκινήσουν με τον γιατρό τους συζητήσεις για τον έλεγχο του PSA
- Άνδρες ηλικίας 45+ με παράγοντες κινδύνου (αφρικανική καταγωγή και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη) θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο προληπτικού ελέγχου
- Άνδρες ηλικίας 40+ με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό – μπορεί να επωφεληθούν από σχετικό έλεγχο ακόμα και νωρίτερα από τους άλλους άνδρες
Το τεστ PSA, μια απλή εξέταση αίματος, παραμένει το κύριο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση. Μπορεί να ακολουθήσει πρόσθετη εξέταση (π.χ. μαγνητική τομογραφία ή βιοψία) εάν τα αποτελέσματα εγείρουν υποψίες.
Εμπόδια στον προσυμπτωματικό έλεγχο: Γιατί ορισμένοι άνδρες τον αποφεύγουν
Παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη του, πολλοί άνδρες εξακολουθούν να αποφεύγουν τον έλεγχο προστάτη λόγω:
- Έλλειψης συμπτωμάτων – πιστεύουν ότι είναι υγιείς μέχρι να εμφανιστούν συμπτώματα
- Φόβου για τη διάγνωση του καρκίνου ή τις παρενέργειες της θεραπείας
- Δυσφορίας με τη διαδικασία προσυμπτωματικού ελέγχου (δακτυλική εξέταση)
- Περιορισμένης ευαισθητοποίησης σχετικά με το ποιος πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο και πότε
Οι γιατροί τονίζουν ότι ο καρκίνος του προστάτη σε πρώιμο στάδιο συχνά δεν έχει προειδοποιητικά σημάδια και η αποφυγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση έως ότου η νόσος είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Συχνές Ερωτήσεις
Πόσο συχνά πρέπει οι άνδρες να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του προστάτη;
Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν έλεγχο PSA κάθε 1-2 χρόνια ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών ή νωρίτερα για άτομα υψηλού κινδύνου. Μιλήστε με τον γιατρό σας για ένα εξατομικευμένο σχέδιο.
Είναι πάντα επικίνδυνος ο καρκίνος του προστάτη;
Δεν είναι όλοι οι καρκίνοι του προστάτη επιθετικοί, αλλά οι όγκοι σε αρχικό στάδιο αντιμετωπίζονται πιο εύκολα. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος βοηθά στον προσδιορισμό του κατά πόσον απαιτείται παρέμβαση ή εάν είναι κατάλληλη η προσεκτική αναμονή.
Υπάρχουν κίνδυνοι από καθαυτό τον προσυμπτωματικό έλεγχο του προστάτη;
Οι εξετάσεις PSA μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε υπερδιαγνώσεις και περιττές βιοψίες. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα οφέλη της έγκαιρης ανίχνευσης υπερτερούν του όποιου ρίσκου, ειδικά σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.
Σύνοψη
Το μήνυμα είναι σαφές: ο προληπτικός έλεγχος του προστάτη σώζει ζωές. Αυτή η τελευταία μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι άνδρες που αποφεύγουν τις προληπτικές εξετάσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη. Για άνδρες άνω των 50 ετών —και για όσους έχουν πρόσθετους παράγοντες κινδύνου— ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν πρέπει να καθυστερεί ή να απορρίπτεται.
Οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι προσφέρουν την ευκαιρία να εντοπίσετε έγκαιρα τον καρκίνο, να επιλέξετε λιγότερο επεμβατικές θεραπείες και να ζήσετε μεγαλύτερη, πιο υγιή ζωή. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πότε ή πώς να ξεκινήσετε, μιλήστε με τον γιατρό σας. Το να κάνετε το βήμα για να υποβληθείτε σε προληπτικό έλεγχο θα μπορούσε να είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για την υγεία σας.
Πηγές:
healthline.com
eaucongress.uroweb.org
cancer.org
nhs.uk
uptodate.com
Πηγή